Спеціальні потреби

Успіх України стає питанням довіри союзників до США - глава МЗС Польщі Сікорський


"Якби американська підтримка України припинилася, союзники США в усьому світі звернули б на це увагу і почали б перестраховуватись", - заявив глава МЗС Польщі Сікорський. Фото: REUTERS/Valentyn Ogirenko
"Якби американська підтримка України припинилася, союзники США в усьому світі звернули б на це увагу і почали б перестраховуватись", - заявив глава МЗС Польщі Сікорський. Фото: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Успіхи України стають питанням довіри союзників до США. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в інтерв’ю американському каналу CNBC.

“Успіх України зараз є питанням довіри до США. І якби американська підтримка України припинилася, я думаю, що союзники США в усьому світі звернули на це увагу і почали б перестраховуватись”, – сказав Сікорський в інтерв’ю, яке записувалось 19 березня і вийшло в ефір 20 березня.

В розмові з американським журналістом Стівом Седжвіком Сікорський закликав спікера Палати представників США Майка Джонсона винести на голосування законопроєкт про підтримку України, щоб Київ та українські партнери не відставали від Росії.

“Ми б не відставали, якби американський законопроєкт про допомогу пройшов у Конгресі. То ж я знову звертаюсь до спікера Джонсона дозволити голосування по ньому, і хай демократія працює”, - зазначив глава зовнішньополітичного відомства Польщі.

“Що ми можемо зробити, щоб допомогти вашому законодавчому органу ухвалити це рішення, це показати добрий приклад: Польща витрачає понад 3% свого ВВП на оборону”, — сказав Сікорський.

Він також наголосив, що європейські інституції та країни ЄС надали Україні вдвічі більше допомоги, ніж США, “не навіть не враховуючи 50-ти мільярдів, які ми вже ухвалили, щоб надіслати”.

“Ми вважаємо, що даємо Сполученим Штатам гарне заохочення, добрий приклад для наслідування”, – сказав глава МЗС Польщі.

Раніше фаворит Республіканської партії на президентських перегонах у США Дональд Трамп допускав, що може вийти з НАТО, якщо країни-члени не збільшать свої витрати на оборону.

21 березня Місія США в НАТО у мережі Х висловила сподівання, що спікер Джонсон виставить на голосування законопроект про допомогу Україні та іншим союзникам.

“Коаліція з понад 50 країн, яку ми зібрали, продовжує надавати важливу підтримку українським силам. Ми з нетерпінням чекаємо на надання додаткової підтримки США, щойно Конгрес ухвалить рішення щодо додаткового запиту президента”, - мовиться в повідомленні американського представництва в НАТО.

Як повідомляв Голос Америки, спікер Палати представників США, республіканець Майк Джонсон 20 березня повідомив, що пріоритетом Конгресу є погодження бюджету уряду США на 2024 рік, а оскільки це питання вже майже вирішене, то до пакету допомоги Україні та партнерам перейдуть вже найближчим часом.

Конгрес має схвалити бюджет до 22 березня, інакше може відбутись так званий шатдаун. Після 22 березня у засіданнях Палати представників починається двотижнева перерва, тож до законопроєкту про фінансування допомоги Україні, Ізраїлю та іншим партнерам США законодавці ймовірно перейдуть після 8 квітня.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG