Спеціальні потреби

Кого привабить Україна після Євро-2012?


Великі кошти на підготовку до Євро-2012 можуть себе не виправдати. Фанати можуть повернутися за улюбленою командою, але туристам потрібні інші причини і, в першу чергу, позитивний імідж країни.

Експерт із стратегічних комунікацій Денис Богуш разом із своєю компанією понад два роки вивчав образ України у закордонних медіа. За його словами, майже 60% повідомлень несли негативну інформацію. Німецькі медіа писали про крематорії для безпритульних тварин, французькі – про проституцію та СНІД, інші – про бойкот чемпіонату політиками через Юлію Тимошенко. Над створенням позитивного іміджу «згори» майже працювали, говорить Денис Богуш.

«Інформаційна кампанія промоції України була провалена. Взагалі її треба проводити протягом 5 років. Австрія, Німеччина, Португалія – всі цим займалися, коли проводили Євро», каже експерт.

Імідж – це не просто позитивний образ, але і гроші, з якими приїжджають зацікавлені туристи. Україна разом із Польщею вклала у підготовку до чемпіонату більше за своїх попередників. «Коли європейські країни вкладали в середньому 2-3 мільярди доларів, то назад вони повертали в середньому 1,5 мільярда. Україна вклала понад 5 мільярдів доларів, їй важко буде повернути хоч якусь частину з цих коштів», – говорить Денис Богуш.

Для промоції країни були обрані не ті акценти, вважає активіст організації «Німецька молодь України», автор промо-ролика про Київ Олег Фінгер. Його відео реального Києва набуло великої популярності в інтернеті, але не було прийнято до уваги державними компаніями.

«Європейці самі прекрасно знають, що Україна ще не європейська країна. Але тут багато є чого, на чому можна зіграти. Наприклад, кемпінг. По Україні можна подорожувати із наметом і зупинятися майже будь-де. В Європі важче знайти місце для кемпінгу», – говорить Олег Фінгер.

В уряді не помічають прогалин у підготовці до Євро. Фанати побачили справжню Україну і залишились задоволені, зазначив у інтерв’ю каналу Euronews прем’єр-міністр України Микола Азаров.
Інформаційна кампанія промоції України була провалена. Взагалі її треба проводити протягом 5 років.
Денис Богуш

«Багато вболівальників приїхало, вже тиждень живуть в Україні, і впевнились, що жодного расизму у нас немає, і нікого у нас не вбивають, і ціни у нас доволі доступні, навіть нижче за європейські. І все не так погано, як їм представляли», – зазначив Микола Азаров.

Офіційна промо-кампанія країни поширювалася під назвою «Увімкни Україну». Експерт із стратегічних комунікацій Денис Богуш говорить, що багато іноземців здивувалися такій назві. «Невже Україну вмикають тільки для туристів? – запитували вони», – каже Денис Богуш.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG