Спеціальні потреби

На саміті ЄС намагаються укріпити кордони від біженців


Біженка знепритомніла після прибуття з Туреччини до узбережжя о. Лесбос, Греція. 22 вересня 2015 р.
Біженка знепритомніла після прибуття з Туреччини до узбережжя о. Лесбос, Греція. 22 вересня 2015 р.

Серед глав держав ЄС досі немає згоди щодо вирішення проблеми з тисячами осіб, які прагнуть отримати притулок у Європі

Лідери Європейського Союзу зібралися в Брюсселі в середу на екстрену нараду щодо міграційної кризи на континенті, щоб посилити прикордонний контроль, а також запропонувати додаткову допомогу Туреччині та іншим країнам, які приймають біженців із Сирії.

Однак серед глав держав ЄС досі немає згоди щодо вирішення проблеми з тисячами осіб, які прагнуть отримати притулок у Європі, навіть після того, як у вівторок міністри внутрішніх справ прийняли план квот для кожної країни, щоб розподілити 120 000 мігрантів серед 28 членів ЄС.

Словаччина, одна з чотирьох країн, які голосували проти квот, заявила, що не прийматиме біженців і оскаржить план у суді. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розкритикував канцлера Німеччини Анґелу Меркель за підтримку квот, назвавши її позицію «моральним імперіалізмом».

Утім, Румунія, ще один противник квот, заявила, що прийме додаткових 2 400 мігрантів, передбачених системою квот. Польща, яка спочатку виступала проти квот, сказала, що прийме приблизно 5 000 на додаток до інших 2 000 біженців, яких вона погодилася прийняти раніше.

Колишній президент Польщі Броніслав Коморовський сказав: «Проблема не в тому, "скільки", а в тому, "як". Немає сенсу казати: "Давайте приймемо всіх". Але немає сенсу й погрожувати або створювати атмосферу ксенофобії».

Напередодні саміту президент ЄС Дональд Туск написав главам держав у листі: «Існує довгий список питань, з яких ми могли б звинувачувати один одного, але це не допоможе нам знайти спільне рішення». За його словами, лідери ЄС «неодмінно повинні виробити політику, яку ми зможемо реалізувати для того, щоб допомагати одне одному».

ЄС шукає способи зупинити приплив мігрантів з постраждалих від війни Сирії та Іраку, тисячі з яких здійснили небезпечну подорож через Середземне море в пошуках кращого життя в Європі. ЄС також пропонує витратити 1,9 млрд дол. на поліпшення центрів прийому мігрантів у Європі та допомогти Туреччині, Йорданії, Лівану та Організації Об'єднаних Націй підтримувати роботу таборів для біженців.

Агентство ООН у справах біженців заявило, що постійний потік мігрантів є настільки великим – 6 000 осіб щодня виходять на європейські узбережжя – що плану переселення, розрахованого на 120 000 мігрантів, «не буде достатньо, щоб стабілізувати ситуацію». Агентство закликало до відкриття центрів прийому біженців по периметру ЄС.

Найбільшу кількість біженців прийняла Німеччина. Але керівник німецької розвідки, Ганс-Георг Маассен, попередив у вівторок, що радикальні ісламісти в Німеччині можуть спробувати завербувати біженців для терористичних нападів під приводом надання їм гуманітарної допомоги.

Дивіться також: Що влада робить з позиками можна буде бачити онлайн

Що влада робить з позиками можна буде бачити онлайн. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG