Спеціальні потреби

Збільшення впливу правих сил на європейських виборах загрожує західному шляху України


Лідер Національного фронту Франції Марін Ле Пен (л) вітає своїх прихильників
Лідер Національного фронту Франції Марін Ле Пен (л) вітає своїх прихильників
Москва – На президентських виборах в Україні проєвропейські кандидати здобули сильну підтримку виборців. Але в Європі в той день, виборці віддали свої голоси за тих, хто хоче закрити двері до Європи.

Великі здобутки правих кандидатів на виборах до Європейського парламенту можуть мати несподівану жертву: Україну та її європейські амбіції.

Майже третина членів, які сидітимуть в брюссельському парламенті до кінця цього десятиліття, походять з партій, які вороже ставляться до Європейського Союзу та ідеї його розширення. У багатьох випадках, вони сповнені похвал на адресу президента Росії Володимира Путіна.

Аналітик Московського Центру імені Карнеґі Марія Ліпман прогнозує, що ці євроскептики і праві спробують блокувати фінансову допомогу Україні.

«Результати європейських виборів не є добрими для України. Це віщує складніші рішення, що мають відношення до допомоги Україні. Європейський Союз вже має серйозні проблеми. Стан його економіки аж ніяк не можна назвати найкращим. Припустити ще одне навантаження, яке становитьУкраїна, і виділити, насправді, величезні кошти Україні, це важке рішення», сказала Ліпман.

На президентських виборах в Україні, проєвропейські кандидати отримали понад 80 відсотків голосів. Петро Порошенко, який за всіма ознаками, буде визнаний офіційним переможцем, здобув 54 відсотки голосів.

У понеділок в Києві, голова делегації парламенту ЄС в Україні, Ґоран Ферм зі Швеції, заявив, що ЄС готовий підписати угоду про зону вільної торгівлі з Україною і продовжити переговори щодо безвізового режиму.

Проте в Брюсселі, зростаюча меншість європейських парламентаріїв може захотіти закрити двері Європи. Вони кажуть, що Україна це проблема Росії. Кремль піклується цими політиками, що займають антиєвропейські позиції.

Минулого місяця лідер французького Національного фронту Марін Ле Пен відвідала Москву. Вона похвалила президента Росії Володимира Путіна і сказала, що не бачить ніякого сенсу у вступі України до ЄС.

У свою чергу Путін публічно високо оцінив це, що він назвав «успіхом Марін Ле Пен у Франції».

Минулої неділі на європейських виборах Національний фронт отримав більше місць, ніж будь-яка інша французька партія.

Директор політичного столичного інституту в Будапешті Пітер Креко вивчає зростання правих сил в Європі. Він каже, що націоналістичні партії в Європі є антиамериканські та анти європейські. На цьому ґрунті вони знайти спільну мову з президентом Путіним.

«У чому користь радикальних сил для Росії? Вони виступають проти Європейського Союзу. Як на крайньому лівому, так і крайньо правому крилі в Європі, ми можемо знайти сили, які відкрито говорять про кінець Європи, і що, в нинішньому вигляді, Європейський Союз має бути зруйнований», сказав Креко.

У березні Кремль запросив представників Національного фронту та інших украй правих європейських партій до Криму для спостереження за пербігом референдуму, що, в кінцевому рахунку, затвердив анексію Росією українського Криму. Ці іноземні спостерігачі опрацювали позитивний звіт про голосування.

Російські державні ЗМІ дають багато місця у своїх повідомленнях новим націоналістичним і євроскептичним партіям Європи. За останні чотири роки фінансований Кремлем телеканал РТ згадав або повідомляв про Марін Ле Пен 144 рази. А з ліром Партії незалежності Сполученого Королівства Нейджелом Фараджем, проведено 17 інтерв’ю.

«[Фарадж] робить багато заяв, у яких хвалить Росію, робить багато заяв про велич Путіна, і як він (Путін) вів справи із Сирією, а пізніше з кримським конфліктом. І Нейджелу Фараджу багато уваги присвячують проросійські ЗМІ, в тому числі російське телебачення «Голос Росії», сказав Креко.

Під час голосування в неділю Партія незалежності Сполученого Королівства отримала більшість голосів. Це перший раз протягом століть британських виборів, що першого місця не отримала ні Лейбористська, ні Консервативна партії.

Кремль явно задоволений цим сплеском ультраправих і євроскептичних партій.

Голова Комітету з іноземних справ верхньої палати парламенту Росії Михайло Маргелов заявив в інтерв’ю агентству Інтерфакс: «Багатьом кандидатам правої орієнтацій, обраних до Європейського парламенту, подобається Росія», додавши, «так що можна очікувати, що депутати правих сил зможуть впливати на думку про нашу країну і політику Брюсселя щодо Москви».

Негативну оцінку зробив Джон Винокур, оглядач Wall Street Journal у Парижі. У статті під заголовком: «Жінка Путіна в Парижі», Винокур пише: «Пан Путін може розраховувати принаймні на Марін Ле Пен як найактивнішу прихильницю».

У змаганні між Сходом і Заходом щодо України, як здається, деякі західні європейці ставлять на Схід.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG