Спеціальні потреби

Ердоган знову намагається домовитися з Путіним про Сирію


Президент Ердоган з президентом Путіним у Стамбулі на відкритті російського газопроводу "Турецький потік" 8 січня 2020 р.
Президент Ердоган з президентом Путіним у Стамбулі на відкритті російського газопроводу "Турецький потік" 8 січня 2020 р.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган поїхав до Москви 5 березня, щоб особисто з президентом Володимиром Путіним залагодити проблеми у відносинах з Росією та уникнути протистояння в Сирії.

Туреччина і Росія є важливими економічними партнерами, і президент Ердоган раніше називав Путіна одним з найвизначніших світових лідерів.

Але протилежні інтереси Анкари і Москви в Сирії призвели до чергового протистояння, коли наприкінці лютого 33 турецьких військових загинули на сирійській території в результаті авіаудару армії Башара Ассада.

Метою Ердогана називають припинення нового наступу підтримуваної Росією сирійської армії в провінції Ідліб на північному заході Сирії.

Від самого початку 9-річного кривавого конфлікту у Сирії Реджеп Ердоган підтримує сирійських повстанців, які намагалися повалити Ассада, але Володимир Путін виступив на боці режиму в Дамаску.

Анкара та Москва стверджують, що мають також і спільну мету - боротьбу з ісламськими джихадистами у Сирії і на цій підставі намагаються координувати свої дії, щоб уникнути зіткнень.

Це нелегко в умовах війни, яка спустошила величезні території в Сирії, зробила близько 12 мільйонів людей мільйонів людей біженцями і забрала життя близько 400 тисяч.

Майже чотири мільйони сирійських біженців знайшли притулок в Туреччині, і один з планів Реджепа Ердогана полягає у створенні зони безпеки на півночі Сирії, де можна було б поселяти біженців.

2016 року турецькі літаки збили російський винищувач, і Москва у відповідь запровадила санкції, обмеживши імпорт з Туреччини.

Але згодом Ердоган та Путін змогли зменшити тертя, і станом на 2018 рік російські санкції були поступово скасовані.

Росія зараз є другим найбільшим торговельним партнером Туреччини з товарообігом на 26 мільярдів доларів.

Минулого року Туреччина, обуривши західних союзників і зокрема США, придбала російську ракетну систему протиповітряної оборони на 2,5 мільярда доларів.

У січні Росія запустила трубопровід під Чорним морем, через який продає до Туреччини газ.

Москва будує в Туреччині атомну електростанцію в межах $20-мільярдного проекту.

На тлі регулярних контактів з Росією Туреччина - член НАТО потерпає від щораз більших розбіжностей із західними союзниками і виголошує гострі звинувачення на адресу Європейського Союзу, до якого Анкара безуспішно намагається вступити вже десятки років.

Дивіться також: Конгрес США: Ми продовжимо бути поруч з хоробрим народом України, та усіма людьми, які люблять свободу

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG