Спеціальні потреби

Президент запропонував новий план економічного розвитку країни


Кабінет міністрів України, за участю президента Віктора Януковича, прийняв держпрограму активізації розвитку економіки на 2013-14 роки. Підчас обговорення, глава держави сказав, що кожного року національний бюджет недоотримує більше 20 мільярдів гривень через корупцію. Як боротися з цією проблемою президент також знає – контролюючі правоохоронні органи стануть партнерами бізнесу, а тим, хто намагатиметься приховати корупційні схеми, світять «кадрові зміни».

«…Перепоною для модернізації та прискореного курсу реформ є корупція. Україна платить велику ціну за корупцію», – сказав президент Віктор Янукович. «Будь-які спроби використати зміни, уникнути відповідальності, а тим більше, зберегти корупційні лазівки, будуть жорстко каратися, у тому числі, відповідними кадровими змінами».

Економісти говорять, що у цьому плані не вистачає найголовнішого – пропозицій змін у законодавстві та в системі державної влади. За європейськими стандартами звільнення – це «само собою розуміється», складніше – відстежувати та визначати корупцію. За рейтингом корупмпованості, який щорічно складає організація Transparency International, Україна займає 144 місце серед 176 країн.

«Очевидно, що звільненнями можна боротися у випадку призначених осіб на різних посадах, але набагато складніше з виборними посадами, а ще складніше з депутатами, які користуються імунітетом», – сказав Голосу Америки експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Шевляков.

Ще одним акцентом нової держпрограми є підтримка національного виробника, на це гроші можуть знайти прямо в бюджеті, або у вигляді кредитів. Утім, тут виникає питання – кого будуть підтримувати. Голова комітету економістів Андрій Новак говорить, що в українському контексті є ризик, що будуть підтримувати тільки того виробника, який пов’язаний з найвищими посадовими особами, президентом або його оточенням. Така вибіркова підтримка може не тільки відлякати іноземного інвестора, але й змусити власників середнього бізнесу перевезти його закордон.

«Якщо фінансові потоки будуть підтримувати дуже обмежене коло «наближених» підприємств, то це не буде допомагати національній економіці», – сказав Новак Голосу Америки.

Економісти вказують, що подібна політика вибіркової держпідтримки вже велася до початку двохтисячних років, але за це заплатило потім усе суспільство. Якщо цього разу фінансувати державну підтримку підприємств будуть через кредити, то платитиме приватний сектор.
Якщо фінансові потоки будуть підтримувати дуже обмежене коло «наближених» підприємств, то це не буде допомагати національній економіці.
Андрій Новак

«Основний механізм отримання коштів за цією програмою – від кредитів під державні гарантії, виходить, що утримувачем буде переважно приватний сектор. Україна вже мала негативний досвід 90-х, коли механізм кредитів під державні гарантії призвів до того, що серйозні кошти були виділені різним підприємствам, які потім невідомо куди зникли, і всі позики перейшли до державного боргу», – сказав Шевляков.

Натомість, якщо владі вдасться забезпечити можливості розвитку та появи інноваційних підприємств, як заплановано у програмі – це може стати великим виграшем, говорять економісти.

Для того, щоб зробити економічний план більш соціальним, Янукович сказав, що за наступні два роки зростуть виплати малозабезпеченим сім’ям з дітьми. В середньому, виплати збільшать на 619 гривень, зараз сім’я з дитиною до 6-ти років отримує 729 гривень. Президент також вимагає від уряду змін до державного бюджету, для того, щоб регіони мали достатньо коштів для реалізації його розпоряджень.

Такі наміри бути соціально-дружніми політологи називають – підготовкою ґрунту для президентських виборів, щоб було чим підтримати гасла.
XS
SM
MD
LG