Спеціальні потреби

Європа просить Януковича помилувати Луценка; Луценко не хоче помилування від Януковича


Луценка можуть звільнити, причому вже навесні. Про реальність такого розвитку подій в Україні заговорили після саміту Україна-ЄС 25 лютого. Начебто на зустрічі в Брюсселі президент Янукович пообіцяв європейцям, заради підписання у листопаді Угоди про Асоціацію з ЄС, «вирішити питання» Юлії Тимошенко і випустити з тюрми Юрія Луценка.

Спостережна місія Кокса-Квасневського пропонує зробити це через помилування. Як повідомили місіонери Європарламенту, з таким проханням вони звернулися до Януковича. «Ми з Коксом звернулися до президента Януковича помилувати Луценка», – сказав екс-президент Польщі Олександр Квасневський у середу в Києві. За його словами, «ці дві справи (Тимошенко і Луценка) можна вирішити, і настав час це зробити».

Натомість сам Луценко вкотре заявив, що про помилування не проситиме, а хоче об'єктивного суду. Як написав екс-міністр у своєму блозі на Українській правді у середу, «Просити про помилування у президента Януковича я не буду, мені немає в чому каятися. Я – політичний в'язень цього режиму, а не злочинець». Як він додав, «Я не збираюся робити роботу за організаторів мого арешту і придумувати варіанти, як завершити це брудне шоу. Ті, хто вляпалися в цю справу, хай самі думають над тим, як з нього вибиратися», – наголосив опозиціонер.

Скасувати несправедливий вирок Луценка і звільнити його з-під варти повинна касаційна інстанція, – каже представник екс-міністра у Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко. Як вона заявила у вівторок, таке рішення стало б першим сигналом про припинення переслідувань. Як нагадала Теличенко, касаційний розгляд справи Луценка у Вищому спецсуді мав відбутися вже давно, але Феміда із засіданням зволікає.

Чи буде проблема, у той чи інший спосіб, вирішена? Чи вийде Луценко до травня з тюрми, чи Янукович знову скаже, що його не так зрозуміли?

На думку експертів, цього разу президентові не вдасться ухилитися від політичної відповідальності. На саміті в Брюсселі главу української держави поставили перед фактом: доля Асоціації з ЄС буде такою, якою буде доля політв'язнів. Поїхавши з саміту з чіткою перспективою зближення з Євросоюзом та кредитом у майже мільярд доларів, владі важко буде далі розповідати народу, що «Європа нас не хоче», – сказав Голосу Америки голова правління Центру «Соціовимір» Сергій Таран.
Луценко до травня буде звільнений. Я розумію так, що він насправді не є жодною загрозою для президента. Тим більше, він дійсно хворий, там реально є на що посилатися. Та й серйозних звинувачень на його адресу нема.
Михайло Погребинський, політолог

«Зараз, після цього саміту, всім стало очевидно, що основна перешкода європейській інтеграції України лежить не в Європі, а в самій Україні. А це означає, що ідеологічно зараз у Януковича не буде іншого виходу, як почати європейську інтеграцію. Бодай продемонструвати до 2015 року якісь косметичні зміни. Це йому буде потрібно для того, щоб на майбутніх президентських виборах якось пояснювати громадянам, чому з Європою так або інакше складаються відносини. Тому я вважаю, що у Луценка зараз є серйозні шанси вийти на свободу», – зазначив політолог.

У тому, що Луценка скоро випустять, впевнений також директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський.

«Луценко до травня буде звільнений. Я розумію так, що він насправді не є жодною загрозою для президента. Тим більше, він дійсно хворий, там реально є на що посилатися. Та й серйозних звинувачень на його адресу нема. Тому мені здається, що з екс-міністром проблему буде знято, – сказав політолог.

Що ж до Тимошенко, то на думку експерта, справа обмежиться прибраними з її палати камерами відеоспостереження. Як можна «вирішити питання Тимошенко», важко уявити, каже Погребинський.

«У Кокса-Квасневського є нібито якісь пропозиції, що її можна випустити за кордон. Але тут є дві проблеми. По-перше, вона не хоче за кордон, а по-друге, де гарантії, що вона там буде лікуватися, а не повернеться через тиждень здорова і готова до війни з Януковичем. Тому як в принципі може бути вирішено питання з Тимошенко, я не маю жодних ідей. З Луценком – так, вирішиться, причому до травня, а з Тимошенко – треба ж якось із тим судом по Щербаню почати і закінчити... Мені видається, що тут обвинувачення потрапило в пастку, яку само для себе викопало. І як із цього виплутатись, я не уявляю», – сказав політолог Голосу Америки.

Відео - найголовніше

Треті партії у США. Експлейнер
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
XS
SM
MD
LG