Спеціальні потреби

Лідери США, Канади і Мексики підтримали вільну торгівлю


Енріке Пенья Ньєто, Джастін Трюдо і Барак Обама
Енріке Пенья Ньєто, Джастін Трюдо і Барак Обама

Лідери США, Канади і Мексики рішуче відкинули хвилю торговельного протекціонізму і антиглобалізації на саміті глав держав Північної Америки в Оттаві.

Президент США Барак Обама, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо і президент Мексики Енріке Пенья Ньєто високо оцінили вигоду від Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (НАФТА) в період, коли торговельні угоди піддаються атакам в США і Європі.

У цілому на частку трьох країн припадає майже 27 відсотків обсягу світового економічного виробництва.

Прем’єр-міністр Канади Трюдо заявив, що деяку гіркоту зустрічі надає «майбутній відхід» Обами. Лідери трьох країн підкреслили близьку дружбу і велику повагу один до одного, підтверджуючи неофіційну назву саміту, яку дали йому журналісти – зустріч «трьох аміго».

«Просторікування» навколо Трампа

На спільній прес-конференції в Оттаві учасників саміту запитали, чи непокоїть їх антиіммігрантська, протекціоністська та ізоляціоністська риторика ймовірного республіканського кандидата в президенти Дональда Трампа.

Лідери Канади і Мексики заявили, що будуть поважати вибір американського народу і працювати з будь-яким обраним президентом, але дали зрозуміти, що підтримують вільну торгівлю і дружнє співробітництво.

Президент Мексики Пенья Ньєто сказав, що деякі політики в пошуку простих рішень звертаються до популізму, протекціонізму та ізоляціонізму, не розуміючи, яких економічних вигод вони позбавляються.

Президент Обама погодився зі своїми колегами, що рішення «розвести мости» зробить негативний вплив на взаємопов’язану світову економіку.

Не згадуючи республіканського кандидата на ім’я, Обама прокоментував «просторікування» з приводу Трампа, заявивши, що не можна називати популістами людей, які зараз «вискакують».

Обама заявив, що він щиро намагається допомогти малозабезпеченим і зробити все, щоб діти здобували освіту. Але «інша людина», яка ніколи не виявляла поваги до працівників і не допомагав звичайним людям, – це не популіст, а подібну риторику не можна називати популізмом, сказав президент. «Це нативізм, ксенофобія або щось ще гірше, – сказав він. – Або це просто цинізм – говорити спірні речі, щоб отримати голоси».

Обама заявив, що, на його думку, люди, які скаржаться на стан торгівлі, мають законний привід для невдоволення глобалізацією, але вихід з торговельних угод – це невідповідні ліки.

Обама відкинув негативні заяви Трампа з приводу мексиканців та інших іммігрантів, заявивши, що подібні висловлювання «не характерні для Америки».

Коментуючи підсумки референдуму в Великобританії про вихід з ЄС, Обама сказав, що порекомендував би британському прем’єру Дейвиду Камерону, канцлеру Німеччини Анґелі Меркель і іншим «зробити глибокий вдих» і вступити в спокійні, добре продумані переговори.

Обама, Трюдо і Пенья Ньєто підписали угоду про розвиток виробництва «чистої» електроенергії в Північній Америці. Угода має на меті – добитися, щоб до 2025 року половина виробленої на континенті електроенергії вироблялася з невуглецевих джерел.

Дивіться також: Яценюк розповів про «електричний стілець прем'єр-міністра»

Яценюк розповів про "електричний стілець прем'єр-міністра". Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG