Спеціальні потреби

Партія Аун Сан Су Чжі отримала перемогу на довиборах у парламент


Прихильники Аун Сан Су Чжі святкують перемогу партії, яку вона очолює, - Національної Ліги за демократію. За кандидатів від опозиційної партії проголосували навіть райони, де мешкають переважно державні чиновники та військовий персонал.

«Ми сподіваємося, що це – початок нової ери, коли люди відграватимуть більшу роль у щоденній політиці. Також ми сподіваємося, що країна і далі рухатиметься по шляху національного примирення. Ми вітаємо усі партії, які хочуть до нас приєднатися, для того, щоби принести мир та достаток в нашу країну», - звернулась до своїх прихильників лідерка Національної Ліги за демократію.

Правляча коаліція, незважаючи на програш у довиборах, продовжуватиме зберігати більшість місць у парламенті.

«Це не стільки наш тріумф, скільки тріумф народу, який вирішив, що він мусить бути активно залучений до політичного процесу в країні. І найважливіше не те, скільки місць ми виграли, хоча, звичайно, дуже приємно, що ми виграли так багато. Головне – що люди виявляють стільки ентузіазму щодо участі у демократичному процесі», - заявила Аун Сан Су Чжі.

Юрист До Нві Ну Ан каже, що жінка, яку в країні називають просто «леді», ставши депутатом парламенту, покращить життя звичайних бірманців:

«Я вірю, що вона зробить найкращі речі для людей. Вона виконає вимоги людей, які так довго страждали».

У відданість інтересам народу Аун Сан Су Чжі вірить і готельна працівниця Ямін:

«Я вірю в усі речі, які вона сказала під час кампанії. Я вірю, що вона зробить усе, що пообіцяла».

Незважаючи на святкування, чимало прихильників Аун Сан Су Чжі розлючені. Вибори відбулися з чисельними порушеннями.

«По всій країні багато людей не змогли проголосувати, навіть будучи зареєстрованими. Чимало людей проголосували двічі, в урни кидалися фальшиві бюлетені, деякі з них заповнялися від імені людей, що померли», - стверджує координатор групи спостерігачів «Покоління-88» Ма Мі Мі.

Тим не менш спостерігачі з Асоціації країн Південної Азії у понеділок видали заяву, проголосивши вибори в Бірмі вільними, чесними та прозорими.

Національна Ліга за демократію отримала переконливу перемогу в 1990-му році. Але тоді військові лідери відмовилися віддати владу та допустити переможців до парламенту. Лідер партії Аун Сан Су Чжі була засуджена до домашнього арешту, під яким вона залишалася більшість з останніх двадцяти двох років.

Аун Сан Су Чжі та її партія не брали участь у виборах 2010-го року, які також пройшли з численними порушеннями. Але після того, як вона були випущена з-під домашнього арешту, а бірманська хунта розпочала реформи, Національна Ліга за демократію вирішила повернутися до політичного процесу. Сьогодні 66-тирічна Аун Сан Су Чжі та її колеги сподіваються, що зможуть в майбутньому здобути владу, щоб працювати на благо демократії та бірманського народу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG