Спеціальні потреби

Британський парламент обговорить питання про заборону на в’їзд в країну для Трампа


Дональд Трамп
Дональд Трамп

У понеділок британські законодавці обговорюють петицію, що зібрала понад 500 000 підписів, про заборону на в’їзд в країну для претендента на висунення в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа.

Минулого місяця будівельний магнат і ведучий претендент-республіканець шокував світову спільноту своїм закликом заборонити в’їзд до США всім мусульманам, «поки представники нашої країни не розберуться, в чому справа».

Він виступив з цією пропозицією після того, як 2 грудня двоє мусульман застрелили 14 осіб у Каліфорнії. За даними ФБР, нападники перебували під впливом ідей радикального ісламізму.

Дебати, організовані комітетом з петицій нижньої палати парламенту, не можуть привести до рішення, яке буде обов’язковим до виконання.

Контрпродуктивний захід

Головувати під час дебатів буде лейборист Пол Флінн, який очолює комітет. Він засудив коментарі Трампа, але попередив, що реальна заборона на в’їзд для нього буде «контрпродуктивним» кроком і тільки додасть політику популярності.

У минулому Великобританія забороняла в’їзд особам за розпалювання ненависті, що може спровокувати насильство між представниками різних громад.

Так, раніше права відвідувати Великобританію позбулися відомі антиісламськими висловлюваннями американці Памела Геллер і Роберт Спенсер, а також проповідники радикального ісламу та інші особи, чия присутність в країні, на думку міністра внутрішніх справ, «не сприятиме громадському добру», пише The Washington Post.

У грудні прем’єр-міністр Великобританії Дейвид Камерон назвав коментарі Трампа такими, що «розпалюють розбіжності, марними і просто неправильними».

Міністр фінансів Джордж Осборн заявив, що коментарі Трампа суперечать основоположним принципам Америки, але позбавлення його права в’їзду у Великобританію – не найкраща реакція.

Ініціатор петиції – давній критик Трампа

Петиція була складена давнім критиком Трампа, шотландською активісткою Сюзан Келлі, яка заявила: «Великобританія багатьом людям забороняла в’їзд в країну за ненависницькі висловлювання. Одні й ті ж принципи повинні стосуватися всіх, хто хоче приїхати до Великобританії. Якщо Сполучене Королівство продовжить застосовувати критерій «неприйнятної поведінки» до всіх, хто хоче потрапити на її територію, необхідно застосовувати його більш справедливо – і до багатих, і до бідних, і до слабких, і до тих, що має владу».

Британський уряд реагує на всі петиції, що набрали більше 10 000 підписів, а парламентські дебати проводяться з петицій, які підписали понад 100 000 людей.

Крім того, обговорюватиметься інша петиція, складена супротивниками заборони на в’їзд в країну для Трампа.

Як зазначила в інтерв’ю The Washington Post професор юриспруденції з Даремського університету Гелен Фенвік, деякі прихильники заборони вважають, що він необхідний, оскільки Трамп своїми заявами розпалює ненависть на релігійному ґрунті, що вважається злочином відповідно до британського законодавства. Однак Фенвік висловила сумніви в тому, що коментарі Трампа можна класифікувати як розпалювання ненависті, – за її словами, вони містили швидше образи, ніж погрози.

Дивіться також: "Зоряні війни" зібрали 100 мільйонів доларів у перший день показу

"Зоряні війни" зібрали 100 мільйонів доларів у перший день показу. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG