Спеціальні потреби

Республіканці з’ясовують, хто з них більший американець


Республіканці взялися сваритися про громадянство один одного
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

У Південній Кароліні пройшли перші у цьому році дебати кандидатів на президентську номінацію від республіканської партії. Головними темами кількох годин запеклих дискусій стали критика останньої промови про стан держави Барака Обами та питання походження, яке може стати на заваді президентству.

Ще донедавна союзники, Дональд Трамп і Тед Круз подарували глядачам найяскравішу суперечку вечора. Спалахнула вона через той факт, що Круз народився у Канаді і це може завадити йому стати президентом. В американській конституції зазначено, що обіймати цю посаду може лише «громадянин США від народження». Чи підпадає під це поняття дитина, народжена громадянкою поза межами країни – предмет юридичної суперечки. Однак, нагадує сенатор від Техасу Тед Круз, є й інші тлумачення цього правила:

«Консервативні експерти наполягають, що президент має бути не лише народженим на американській землі, але щоби і його батьки теж були народжені тут. І за цією теорією, не лише я буду дискваліфікований, але й Марко Рубіо, і Боббі Джиндал, і, найцікавіше – Дональд Трамп, чия мати – шотландка».

Так чи інакше, переконаний Тед Круз, Трамп порушив це питання лише з однієї причини. Нині сенатор із Техасу має 20% підтримки і у рейтингах наступає на п’яти бізнесмену.

«Ще у вересні мій друг Дональд Трамп сказав, що його юристи переглянули це питання з усіх можливих сторін, і проблем нема. З того часу Конституція не змінилась, а от рейтинги – так» - зазаначив Круз.

Відповідаючи на питання ведучого, Дональд Трамп чесно підтвердив: коли рейтинги Круза були нижчими, питання походження суперника його не хвилювало.

Інші кандидати – зокрема Кріс Крісті і Марко Рубіо – сперечалися через те, хто більший республіканець. Погодитись номінанти традиційно змогли лише в одному – критиці кандидатури Гілларі Клінтон і адміністрації Барака Обами. Особливо за слабку позицію у зовнішній політиці.

«Китай і Росія втілюють свої плани, а ми – відступаємо. За мого президенства ми відбудуємо наше військо. Не для того, аби бути світовим поліцейським, а для того, щоби у мирному світі люди знали, що Сполучені Штати можуть захистити свої національні інтереси і подбати про союзників» - заявив колишній губернатор Флориди Джеб Буш.

А губернатор штату Нью-Джерсі Кріс Крісті додав:

«Якщо ви хвилюєтесь за охоплений вогнем світ, за посилення нашої військової потужності, а найбільше – за те, аби ваші оселі і родини були у безпеці, ви не можете, обравши Гілларі Клінтон, допустити третього терміну лідерства Обами».

Відповісти республіканцям головні кандидати на президентську номінацію від демократів зможуть вже у неділю. Хоча медіа-експерти сумніваються, що дебати, які показуватимуть одночасно із плей офф національної футбольної ліги, захочуть дивитися навіть найбільші прихильники демократичної партії.

  • 16x9 Image

    Юлія Ярмоленко

    Юлія Ярмоленко приєдналася до Української служби "Голосу Америки" 2015-го. До цього 6 років працювала кореспондентом міжнародного відділу новин на телеканалі “ICTV”. Висвітлювала знакові події у 15 країнах світу – від Всесвітнього економічного форуму в Давосі і до Венеційської бієнале. Закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка із дипломом магістра. Киянка.

    Захоплюється фотографією, танцює румбу, співає італійською, зловживає словами «пацани» і «па-па». 

XS
SM
MD
LG