Спеціальні потреби

NYT: Держсекретар США пропонує дозволити Україні уражати цілі на території Росії американською зброєю


Державний секретар США Ентоні Блінкен виступає на слуханнях у Комітеті з міжнародних відносин Сенату щодо бюджетного запиту, запропонованого президентом Байденом для Державного департаменту, на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні, 21 травня 2024 р. (Фото: REUTERS/Кевін Ламарк)
Державний секретар США Ентоні Блінкен виступає на слуханнях у Комітеті з міжнародних відносин Сенату щодо бюджетного запиту, запропонованого президентом Байденом для Державного департаменту, на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні, 21 травня 2024 р. (Фото: REUTERS/Кевін Ламарк)

Держсекретар США Ентоні Блінкен пропонує дозволити Україні використовувати американську зброю для ураження ракетних та артилерійських пускових майданчиків на території Росії безпосередньо за кордоном з Україною. Про це посадовці знайомі з обговореннями розповіли виданню The New York Times.

Після свого візиту до Києва минулого тижня, Блінкен докладає зусиль, щоб переконати адміністрацію президента Джо Байдена послабити давню заборону використання американської зброї на території Росії, повідомляє видання, посилаючись на неназвані джерела.

Уряд США вказує, що "не заохочує і не уможливлює" удари по території Росії з американської зброї.

Росіяни останнім часом розмістили свої пускові майданчики безпосередньо через кордон з північно-східною Україною, звідки вони обстрілюють Харків, з “вкрай руйнівними результатами”, нагадує видання і припускає, що це спонукало Блінкена виступити на підтримку ударів України по подібних об'єктах. Російські військові усвідомлюють, що українська відповідь буде обмеженою, адже українці можуть використовувати лише неамериканську зброю для ураження цих майданчиків.

За інформацією видання, пропозиція наразі перебуває на стадії формування, і її ще не було формально представлено президенту Байдену, “який традиційно був найбільш обережним”.

Також наразі невідомо, хто з найближчого оточення Байдена підтримують її. Однак, США зазнають тиску з боку України й партнерів, щоб дозволити удари американською зброєю по території Росії, й певні натяки на зміну традиційної позиції в американському уряді вже помітні.

Посадовці й аналітики підтримують зняття обмежень на використання американської зброї Україною

Як повідомляв Голос Америки, спікер Палати представників Майк Джонсон вважає, що потрібно зняти заборону завдавати ударів американською зброєю по військових цілях на російській території. На його думку, США мають дозволити Україні “вести війну так, як їй це потрібно”.

“Я вважаю, ми повинні дозволити Україні вести війну так, як вони вважають за потрібне. Вони повинні мати змогу дати відсіч. І я вважаю, що намагання контролювати зусилля на мікрорівні – це не дуже хороша політика для нас”, – сказав Джонсон, відповідаючи на запитання конгресової кореспондентки Голосу Америки Катерини Лісунової.

Ідея зняти обмеження на використання Україною американської зброї має підтримку і деяких експертів.

Зокрема, у своїй статті від 23 травня для видання The Hill, Марк Тот і Джонатан Світ зазначають, що Україні потрібне “однозначне зелене світло Вашингтона на використання зброї, виготовленої у США, щоб кінетично перешкоджати російським військам, які скупчилися вздовж її кордонів, особливо біля Харківської області”.

На додаток, вважають аналітики, Україні також потрібна безпольотна зона над західною частиною країни, запроваджена й підтримувана силами країн-партнерів. На їх думку, це не призведе до прямого конфлікту між Росією і НАТО.

“Виживання України, швидше за все, залежить від готовності Байдена протистояти російській агресії, надавши наказ про безпольотну зону на заході України”, - пишуть експерти.

Тим часом як також повідомляв Голос Америки, президент України Володимир Зеленський під час особистих зустрічей цього літа також планує закликати лідерів західних країн, щоб ці країни збивали російські повітряні цілі над Україною подібно до того, як це було зроблено під час нещодавньої масованої повітряної атаки Ірану на Ізраїль.

“Доля України в руках Байдена”, - підсумовують Тот і Світ. “Президенту Байдену потрібно викликати свого внутрішнього Франкліна Рузвельта”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG