Спеціальні потреби

США не підтверджують інформацію, що Китай готується надіслати Росії летальну зброю


"Я попереджав, що Китай може надавати зброю безпосередньо для допомоги Росії. Ми не бачили цього у 2022 році, у 2023 році, ми не бачимо цього сьогодні", - сказав радник президента Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван. Фото: Reuters/Elizabeth Frantz
"Я попереджав, що Китай може надавати зброю безпосередньо для допомоги Росії. Ми не бачили цього у 2022 році, у 2023 році, ми не бачимо цього сьогодні", - сказав радник президента Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван. Фото: Reuters/Elizabeth Frantz

США не мають інформації про те, що Китай готується надати Росії летальну зброю, про це заявив радник президента США із національної безпеки Джейк Салліван.

“Повертаючись до 2022 року, я практично з цієї трибуни попереджав про своє занепокоєння тим, що Китай може надавати зброю безпосередньо для допомоги Росії", – сказав Салліван.

Однак він додав, що доказів того, що це вже відбувається, американська адміністрація немає, попри те, що заявляли британські партнери.

"Ми не бачили цього у 2022 році. Ми не бачили цього у 2023 році. Ми не бачимо цього сьогодні. Я з нетерпінням чекаю на розмову з Великою Британією, щоб бути певним, що ми з ними маємо однакове розуміння ситуації. Ми з ними перебуваємо на одній сторінці, я просто хочу краще зрозуміти, чого саме стосувався цей коментар”, – сказав представник Білого дому під час брифінгу 22 травня.

Як повідомляв Голос Америки, у середу, 22 травня, міністр оборони Британії Грант Шаппс під час Лондонської оборонної конференції заявив, що британська розвідка має інформацію про те, що Китай і Росія співпрацюють у розробці та постачанні летальної зброї для використання російськими військами у війні в Україні.

Джейк Салліван нагадав, що Китай постачає Росії “ресурси для оборонно-промислової бази”, але поки що не саму зброю.

“Зовсім нещодавно ми досить нагальними термінами висловили стурбованість тим, що робить Китай для підживлення російської військової машини, не надаючи зброї напряму, але постачаючи ресурси для оборонно-промислової бази Росії. Це відбувається. Це викликає занепокоєння. Ми вживаємо кроків, щоб впоратися з цим, разом з нашими союзниками та партнерами, і ви можете очікувати більше таких кроків у майбутньому”, - сказав радник президента Байдена з нацбезпеки.

У вівторок, 21 травня, держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що США продовжать роботу з Китаєм, включно з накладанням санкцій, щоб змусити Пекін припинити підтримку російської війни в Україні.

Про це він розповів під час слухань у Сенаті, на яких обговорювався бюджет Державного департаменту США на 2025 фінансовий рік.

Коментуючи рівень воєнної співпраці Москви з Пекіном, Блінкен наголосив, що прямих поставок озброєння наразі не зафіксовано, однак Китай забезпечує російську воєнну машину логістичною та технологічною підтримкою.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG