Спеціальні потреби

Чого хоче український виборець?


Оскільки жодна з політичних сил не має людини, якій би українці довіряли стовідсотково, «темні конячки» цьогорічних політичних перегонів мають хороші шанси прийти до влади, якщо запропонують виборцям соціально-економічну стабільність.

«У нас люди готові вийти на вулиці, якщо хтось буде забирати їх соціально-економічні права, заради політиків протестувати підуть не більше 10%», - сказав Голосу Америки керівник Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко.

В Україні дієвим методом отримати голоси напередодні виборів і досі залишаються обіцянки. Не дуже критичний український електорат активно на них реагує, відмічають експерти. Як приклад, березневі заяви президента Януковича про його соціальні реформи та наміри відновити виплату тисячі гривень компенсації вкладникам Ощадбанку СРСР, підвищили підтримку ПР на сході та півдні країни, показують дані соціологічних досліджень.

Утім, виборці західної частини країни, окрім соціально-економічних факторів, не менше уваги звертають на ідеологічний, тому підтримувати будуть не тільки за формулою свій-чужий, а шукатимуть свого з необхідними моральними переконаннями.

«Ідеологічні питання важливі тільки певній, значно меншій, частині електорату, на відміно від обіцянок. Втім, в українців з’явилася певна засторога, тому вони будуть звертати увагу на те, хто обіцяє. Загалом же - це може бути дієвим засобом», - сказав Голосу Америки заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Обіцянки політиків тим не менше дієві тільки протягом певного часу, тому експерти відмічають, що набагато складніше ніж просто отримати хороший рейтинг зараз – утримати його до виборів. Саме тому остаточний вибір електорату буде залежати від соціально-економічного стану в країні напередодні виборів.

Попри те, що питання мови та історії вже далеко не на перших місцях серед пріоритетів українців, цю карту українські політики таки спробують розіграти вже в котре, особливо там, де «підкуп гречкою» не пройде.

Політична ситуація у країні, ув’язнення представників опозиції ще менше впливає на політичні вподобання українців.

«Співчуття не означає підтримку Тимошенко. Головна причина у тому, що люди сильно розчаровані – до неї були завищені очікування, які вона не виправдала, також є прошарок електорату, який відчуває до неї недовіру», - сказав Фесенко.

Оскільки за даними соціологічних опитувань в Україні немає політика з абсолютною довірою громадян – зростає прошарок електорату негативно налаштованого, який незадоволений нинішньою та колишньою владою. Такі настрої підвищують шанси подолання 5% бар’єру такими партіями, як «Удар» Володимира Кличка та «Україна – Вперед!» Наталії Королевської.

Щоб отримати більше підтримки на виборах політичні сили, тим не менше будуть намагатися дати виборцям те, чого вони хочуть. Серед таких кроків виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко називає послаблення фіскального та монетарного тиску, реформи, які наближають до міжнародних стандартів, намагання покращити інвестиційний клімат, а також заручитися міжнародною підтримкою.

В той же час, саме з останнім пунктом можуть виникнути проблеми, тому що 2012 рік надзвичайно політично-активний і в багатьох країнах відбуваються вибори, тому великі міжнародні гравці, як Німеччина, Росія, Франція, Сполучені Штати будуть чекати вже на результати виборів, піклуючись про свої власні політичні перипетії.

Для міжнародної спільноти важливо, щоб вибори в Україні пройшли чесно та прозоро. Проте головна робота з налагодження стосунків розпочнеться після того, як пройдуть вибори.

«На приклад, у відносинах з США. У період після виборів у нас і в Америці буде видно, як до нас будуть ставитися. Скажімо, якщо в Америці до влади прийдуть республіканці, а в нас пройдуть вибори з порушеннями, то це не означає, що з нами розірвуть відносини – на нас не махнуть рукою, а просто буде набагато більш жорстке відношення до нашої еліти», - сказав Голобуцький.

Поки ж експерти наголошують, що все скидається на те, що політичні перегони в Україні вже стартували і будуть тільки набирати обертів. Хоча кожна політична сила буде сипати обіцянками, проте після виборів все одно експерти радять готуватися до непопулярних кроків зі сторони будь-якої влади, адже потрібно буде покращувати стан національної економіки.

XS
SM
MD
LG