Спеціальні потреби

Гельсінкі: дипломати США і Росії обговорили шляхи поліпшення двосторонніх відносин


Заступник міністра закордонних справ РФ зустрівся з заступником держсекретаря Томасом Шанноном

Високопоставлені дипломати США і Росії обговорили шляхи поліпшення двосторонніх відносин на переговорах, під час яких заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков закликав США шукати способів вирішення проблем у відносинах між двома країнами.

«Закликали ... приступити до пошуку розв'язок проблеми, які накопичилися не з нашої вини», - йдеться в заяві МЗС про зустріч Рябкова із заступником державного секретаря США Томасом Шанноном в Гельсінкі.

Шаннон прибув до Фінляндії в понеділок, щоб провести переговори, націлені на пом'якшення напруженості у відносинах між Вашингтоном і Москвою.

Шаннон, який займає в Держдепартаменті позицію третього рангу, раніше в цьому році вже зустрічався з Рябкова, щоб обговорити численні проблеми в двосторонніх відносинах.

У заяві російського МЗС, опублікованій після переговорів, повідомлялося, що в центрі уваги учасників перебувала ситуація навколо «примусового закриття американською владою консульства Росії в Сан-Франциско і нелегітимного захоплення нашої дипломатичної власності в цьому місті і в Вашингтоні, що раніше також відбулося з двома заміськими житловими комплексами російських установ в США».

«Ці кроки, в тому числі проведені спецслужбами США під загрозою застосування сили обшуки приміщень, що володіють імунітетом, стали грубим порушенням Віденської конвенції про дипломатичні і консульські відносини - мовилося далі в заяві. - Одночасно була істотно обмежена свобода пересування наших дипломатів».

Як свідчив російський МЗС, Шаннону було «вказано, що умови перебування американських дипломатів в Росії приводяться у відповідність з обмеженнями, встановленими для наших представників».

Американська сторона поки що не прокоментувала ні зустріч, ні заяву МЗС. Проте влада США наполягає, що Вашингтон не робив ніяких недоречних дипломатичних або правоохоронних заходів у зв'язку з розпорядженням про звільнення трьох російських дипломатичних об'єктів до 2 вересня.

Відносини між США і Росією стали особливо напруженими на тлі звинувачень Росії у втручанні в президентські вибори 2016 року.

Конгрес США в липні ухвалив санкції проти Москви в зв'язку з її передбачуваним втручанням, а президент Дональд Трамп, в зв'язку з ризиком, що законодавці подолають його вето, підписав закон, хоча і звинуватив Конгрес в загостренні напруженості.

Трамп, який прагнув побудувати більш тісні відносини з російським президентом Володимиром Путіним, заявив, що в законопроекті про санкції є «суттєві недоліки» і «явно неконституційні положення», що обмежують його право вести зовнішню політику на свій розсуд.

Путін у відповідь закрив американську дипломатичну дачу і склад та розпорядився скоротити штат американських посольств і консульств на 755 людей.

Трамп в цілому негативно відгукується про розслідування з приводу російського втручання і можливої змови між його соратнками та Москвою, називаючи їх «полюванням на відьом» і відмовкою, яку демократи використовують, щоб виправдати поразку Гілларі Клінтон на виборах.

Кілька розслідувань у цій справі ведуться в Конгресі, а спеціальний прокурор Роберт Мюллер, в минулому директор ФБР, очолює окреме розслідування.

Дивіться також: «Орел і тризуб» - успіхи та невдачі політики США щодо України очима екс-посла Стівена Пайфера

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG