Спеціальні потреби

КНДР погрожує США через санкції ООН


Пхеньян заявляє, що Сполучені Штати заплатять «відповідну ціну», якщо Вашингтон доб’ється ухвалення резолюції ООН про жорсткіші санкції проти Пхеньяна.

Міністерство закордонних справ Північної Кореї у понеділок заявило, що країна «готова і використає будь-які форми крайніх засобів» проти США.

Повідомляється, що ці заходи приведуть до того, що Америка відчує «найбільшого болю і страждань, які вона будь-коли переживала за всю свою історію».

ООН схвалила прохання США щодо проведення 11 вересня голосування щодо нових санкцій проти КНДР за продовження нею порушень резолюцій ООН про заборону запуску ядерних і балістичних ракет.

Поки що, одначе, залишається неясним, які саме заходи будуть включені в резолюцію.

Дипломати з Ради Безпеки, яким заборонено обговорювати цю тему з громадськістю, оскільки переговори проходили в закритому режимі, відзначають, що США і Китай в неділю обговорювали текст резолюції до пізнього вечора.

Під час обговорення минулих резолюцій ООН про санкції проти КНДР дискусія йшла в основному між США і Китаєм, який є головним торговельним партнером і союзником КНДР. Процес розтягувався на кілька тижнів, а іноді і місяців.

Однак з цією резолюцією адміністрація Трампа обрала абсолютно новий підхід, представивши проект документа Китаю та іншим членам Радбезу минулого вівторка і зажадавши винести його на голосування через шість днів. За словами дипломатів, постійний представник Китаю Лю Цзеі, який перебував у відрядженні в Ефіопії, в четвер повернувся в Нью-Йорк, щоб взяти участь в переговорах.

Міністерство закордонних справ КНДР вранці в понеділок опублікувало заяву, в якій стверджується, що Пхеньян уважно стежить за діями США і готовий відреагувати зустрічними заходами. Згідно із заявою, Вашингтону доведеться «заплатити високу ціну», якщо запропоновані ним санкції будуть прийняті.

Ефіопія, зараз займає пост голови в Раді Безпеки, заявила в неділю, що члени Радбезу проголосують за резолюцією в понеділок вдень, після наради, присвяченої реалізації існуючих санкцій.

Представлений США проект резолюції закликає ввести безпрецедентно жорсткі санкції щодо КНДР, в тому числі повністю заборонити експорт нафти і природного газу в країну, і заморозити всі закордонні активи її лідера Кім Чен Ина.

США також хочуть ввести заборону на наймання північнокорейських робітників в інших країнах і імпорт текстилю з КНДР, що є двома головними джерелами іноземної валюти в країні.

У документі також вказано назви дев'яти кораблів, які здійснювали дії, заборонені відповідно з минулими резолюціями ООН. Проект резолюції дає іншим 192 членам ООН право зупиняти ці кораблі у відкритому морі і перевіряти вантажі без їх згоди. Дозволяється використовувати «всі необхідні заходи», що на мові ООН включає застосування сили, проводити інспекцію і направити судно в порт.

Чи залишаться ці положення в тексті резолюції, який буде винесений на голосування в понеділок, поки що неясно.


Росія наполягає, що санкції неефективні, а президент Путін минулого тижня висловив побоювання, що повне припинення поставок нафти може завдати шкоди північнокорейському народу.

Постпред Великобританії в ООН Метью Райкрофт підтримав запропоновані США жорсткі заходи і закликав якомога швидше провести голосування, заявивши в четвер, що необхідно чинити «максимальний тиск» на Пхеньян, щоб змусити його змінити курс і дати дипломатії шанс розв'язати кризу.

Як сказав в п'ятницю в інтерв'ю Associated Press професор університету Пенсильванії Джозеф де Томас, колишній посол США та співробітник Держдепартаменту, який працював з КНДР, заклик США до якнайшвидшого прийняття заходів «є ознакою того, що, на думку адміністрації, час закінчується».

«Вони вважають, що у них немає часу на витончені дипломатичні танці, - зазначає він. - З іншого боку, є ймовірність, що вони таким чином хочуть перевірити Китай. Вони ніби кажуть: «Ну що, ви готові зробити все необхідне, щоб натиснути на КНДР, коли у нас просто немає більше часу?».

Дивіться також: Урагани б'ють по економіці США

Урагани б'ють по економіці США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG