Спеціальні потреби

Президент Обама про Росію: українська реакція


Барак Обама
Барак Обама

КИЇВ - Науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко зазначив, що в черговій промові президента Барака Обами «Про стан держави», акцент зроблено на «ефективності вжитих заходів щодо політики Росії».

У своїй традиційній промові президент Сполучених Штатів заявив про те, що Росія опинилася в «ізоляції», а її економіка в «руїнах» в результаті конфлікту в Україні, в рамках якого, як сказав президент, його адміністрація діє з «постійною, непохитною» рішучістю.

«Ми бачимо, що санкції, застосовані минулого року, зростання ціни на нафту призвели до кризових явищ в економіці Росії. З одного боку, це очевидний успіх: санкції змусили Росію платити високу ціну за свою політику. З іншого боку, цього успіху на даному етапі явно недостатньо для того, щоб переконати російську сторону в неправильності обраного шляху стосовно України», - вважає Олександр Сушко.

Про єдність думок

У своєму коментарі для Російської служби «Голосу Америки» Олександр Сушко називає позитивним той факт, що адміністрація Барака Обами і Конгрес проявляють єдність думок, коли йдеться про допомогу Україні у боротьбі з агресією Росії.

Україні, на даному історичному етапі, необхідно, в першу чергу, виконати обіцянки, а не намагатися догодити Вашингтону і Брюсселю
Олександр Сушко

«Так, США продовжують надавати Україні допомогу. Але на даному етапі, ця допомога не здатна повною мірою компенсувати ті ризики, які переживає Україна. І хоча Росія зіткнулася з серйозними економічними викликами, все-таки поки що вони недостатньо впливають на політику офіційної Москви, і Росія не прагне переглянути свою агресивну риторику і дії щодо України», - стверджує Олександр Сушко.

Разом з тим, український експерт вказує на необхідність з боку офіційного Києва виконувати свою «домашню роботу» - провести серйозне реформування суспільного, економічного, політичного життя країни.

«Це непросте питання, але Україні, на даному історичному етапі, необхідно, в першу чергу, виконати обіцянки, а не намагатися догодити Вашингтону і Брюсселю. Завдання залишаються - досягти єдності політичних сил заради реформ, послідовно їх втілювати в життя, створити привабливий економічний та інвестиційний клімат, сприяти встановленню верховенства права, якого в Україні явно не вистачає», - підкреслює Олександр Сушко.

Він вважає, що Україна здатна «ефективно» виконати поставлені завдання, а початок роботи не слід відкладати - потрібно братися за неї прямо зараз. На думку Олександра Сушка, ця робота стане найкращим підтвердженням стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами і Європейським Союзом.

Росія: аналогії з СРСР

На думку редактора львівського культурологічного видання «Ї» Тараса Возняка, Росія, як колись СРСР, входить у період економічної кризи, яка може змусити Кремль повернутися за стіл переговорів з питання деескалації конфлікту на Донбасі.

Українській владі пора визначитися, з чим ми маємо до діла на Сході - це антитерористична операція або повномасштабна війна?
Тарас Возняк

«Є деяка закономірність - колись, як тільки ціна нафти підросла до ста доларів за барель, СРСР увійшов до Афганістану. Точно за таких світових економічних трендах і Росія здійснювала агресію проти Грузії та України. Але як тільки світова ціна на нафту впала, СРСР вийшов з Афганістану, і є надія, що Росія скоректує свої плани щодо "українського питання"», - сказав Тарас Возняк Російській службі «Голосу Америки».

Разом з тим, Тарас Возняк вважає, що Україна повинна стояти, не тільки спираючись на зусилля західних партнерів, в першу чергу, - Вашингтона і Брюсселя. Офіційний Київ має активніше проводити суверенну політику щодо деескалації конфлікту в Східній Україні, відзначає експерт.

«Українській владі, все-таки, пора визначитися, з чим ми маємо до діла на Сході - це антитерористична операція або повномасштабна війна? Необхідно докласти зусиль, щоб мінімізувати людські втрати на Донбасі, а також повернути «статус-кво» українських територій, який був до початку широкомасштабної агресії з боку Росії », - підкреслює Тарас Возняк.

Експерт вважає, що до перемоги української сторони щодо повернення «статусу-кво» на окупованих територіях слід йти, застосовуючи не тільки військові, але й дипломатичні методи.

Важливий сигнал для Кремля

Агресія російського президента завела країну в економічний і політичний глухий кут
Юлія Лаврисюк

Головний редактор Інтернет-сайту «Обозреватель» Юлія Лаврисюк у своєму блозі пише про те, що президент Сполучених Штатів Барак Обама «послав важливий сигнал Кремлю».

«Ситуація на Сході останніми днями загострилася до краю. Російські війська атакують українські блокпости, стягують артилерію, посилюють обстріли. Напередодні два великі угруповання збройних сил Російської Федерації, за повідомленням РНБО, вторглися на територію України. Росія, як ніколи, близька до відвертої війні, а Україна - до введення воєнного стану», - пише Юлія Лаврисюк.

Вона аналізує слова президента США у щорічній промові до Конгресу «Про стан держави», і приходить до висновку, що «слова Барака Обами, адресовані Володимиру Путіну, можуть застерегти його від руйнівного рішення».

«А реальність така, що агресія російського президента завела країну в економічний і політичний глухий кут. Принизливо для Володимира Путіна почути це від того, з ким він хотів помірятися у світовій мощі. Алогічна політика Володимира Путіна, спрямована на реанімацію міфічно всесильної імперії, заради якої йому не шкода поставити на коліна економіку країни і покласти життя солдатів своєї армії, приносить результати прямо протилежні тим, на які він розраховував», - підкреслює Юлія Лаврисюк.

Дивіться також: Дії ЛНР та ДНР терористичні, але рішення за Вашингтоном - посол США

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG