Спеціальні потреби

Лавров переконаний, що спроби ізолювати Росію не принесуть результату


Cергій Лавров
Cергій Лавров

МОСКВА - Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у середу відкинув заяви президента США про те, що внаслідок конфлікту в Україні Росія опинилася в ізоляції, і запевнив, що, незважаючи на зростання напруженості на міжнародній арені, Москва не допустить відновлення «холодної війни».

«Ми чуємо чимало заяв з боку наших західних партнерів про те, що необхідно Росію і далі ізолювати,» - заявив російський міністр під час своєї щорічної прес-конференції.

Він нагадав, що в ході свого звернення у вівторок увечері до Конгресу з промовою «Про стан держави», президент США Барак Обама заявив, що Росія опинилася в «ізоляції», а її економіка в «руїнах» у результаті конфлікту в Україні.

«Всі ці спроби не принесуть результату, - вказав глава МЗС РФ. - І, незважаючи на подібну позицію наших західних партнерів, президент Путін у посланні Федеральним зборам підкреслив, що Росія ніколи не піде шляхом самоізоляції, підозрілості, пошуку ворогів».

За словами Лаврова, претензії США на світове лідерство також не відповідають реальному стану справ у світі

«Вчорашня промова Обами показує, що в центрі філософії США лежить тільки одне: "Ми номер один, і всі повинні це визнати", - сказав Лавров. - Це не відповідає нинішнім реаліям. Вони хочуть домінувати у світі, а не бути навіть першими серед рівних».

«Мені здається, це пройде, ця зміна займе чимало часу, - зазначив він. - Прийде усвідомлення того, що не можна таку позицію підтримувати безконечно»

Як вказав російський міністр, продуктивний діалог можливий тільки на основі врахування інтересів причетних до нього сторін.

Він піддав критиці країни НАТО за те, що він охарактеризував як прийняття «абсолютно політизованого рішення щодо призупинення співпраці у військовій та цивільній сферах».

«Але Росія не допустить нової "холодної війни"», - заявив Лавров.

Глава МЗС Росії вважає, що з часом у відносинах Росії і США «візьмуть гору логіка партнерства і логіка колективних дій, причому заснованих не так на чиємусь баченні ситуації, а на вироблення спільних підходів».

До щорічної промови президента США в Конгресі з роздратуванням поставилися і в Держдумі.

Один з керівників фракції «Єдина Росія» в Держдумі Франц Клінцевич, який брав участь в недавніх акціях прокремлівського руху «Антимайдан», сказав журналістам: «Заява президента США про те, що Росія опинилася в міжнародній ізоляції, а її економіка - «в руїнах», з граничною відвертістю висловлює погляди американських правлячих кіл. Саме таку вони хотіли б бачити Росію».

Представник парламентської більшості вважає, що Росія є природним супротивником США.

«Геополітичне положення нашої країни таке, що вона, подобається це комусь чи ні, об'єктивно виступає в ролі противаги сильній Америці, - сказав він. - І в цьому сенсі все одно, яка це Росія, - соціалістична, капіталістична або якась інша».

Промову Барака Обами «Про стан держави» прокоментував і віце-прем'єр Дмитро Рогозін. На своїй сторінці в Твіттері він залишив коментар: «Обама заявив, російська економіка «розірвана на шматки» завдяки США. Типу "порвав як Тузик ганчірку". Мрійник».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG