Спеціальні потреби

Білорусь отримує вигоду з конфлікту між Росією та Заходом


Президент Петро Порошенко вітає президента Білорусі Олександра Лукашенка під час його візиту до Києва, 21 грудня 2014 р.
Президент Петро Порошенко вітає президента Білорусі Олександра Лукашенка під час його візиту до Києва, 21 грудня 2014 р.

Тимчасом як відносини між Росією та Заходом перебувають на найгіршому рівні по закінченні «холодної війни», Білорусь, авторитарного лідера якої США та Євросоюз називали «останнім диктатором Європи», отримує від цього вигоду.

Президент Олександр Лукашенко насолоджується своєю роллю посередника на переговорах щодо досягнення миру в Україні. Його 10-мільйонна країна отримує чималі прибутки від переробки чи просто перепакування європейських продуктів, заборонених для ввезення в Росію в помсту за санкції Заходу. Найяскравіший приклад – це збільшення за останні три місяці втричі експорту морської риби з цієї країни, яка не має жодного виходу до моря: це явна ознака того, що відбувається щось цікаве.

Завдяки дружнім зв’язкам Лукашенка і з Києвом, і з Москвою Білорусь почала слугувати нейтральною територією для мирних переговорів щодо ситуації в Україні. Тепер, коли президент Росії Володимир Путін зіпсував відносини із Заходом, Лукашенко перестав бути основною мішенню критиків попри те, що в Білорусі й надалі переслідують опозиціонерів і незалежні ЗМІ.

Лукашенко прагне цим скористатися. Його уряд зараз веде переговори з МВФ про нову позику, а міністр економіки Білорусі недавно відвідав конференцію у Лондоні, присвячену залученню іноземних інвесторів. Білоруський лідер, який перебуває при владі вже два десятиліття, готується до виборів, які мають відбутися наступного листопада, і країні вкрай необхідні гроші. Наступного року Білорусь має сплатити зовнішній борг у розмірі 4 млрд – це суттєва сума для країни, яка має валютні запаси лише на 5,8 млрд дол. США.

Утім, умовою надання позики МВФ висунув реформи, зокрема економічну лібералізацію та приватизацію державної власності, з чим навряд чи погодиться Лукашенко. Тож попри загравання Лукашенка із Заходом Росія, швидше за все, залишиться основним спонсором Білорусі.

Однак незважаючи на залежність від російських субсидій, Лукашенко завжди вперто відстоював інтереси Білорусі в суперечках з Москвою.

«Не тисніть на нас», – сказав Лукашенко на недавній зустрічі. – Ми були і будемо вашими надійними друзями, але якщо ви спробуєте нас скривдити, я цього не потерплю. Ми не цуценята, щоб брати нас на повідок».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG