Спеціальні потреби

І знову "занепокоєння": Головні дипломати ЄС висловились про вторгнення


Головні дипломати Східної Європи незадоволені санкціями проти Росії
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

Головні дипломати Східної Європи незадоволені санкціями проти Росії

Країни Заходу побоюються початку війни і намагаються дипломатично втихомирити російські амбіції.

Росію чекають серйозні наслідки в разі вторгення в Україну. Про це заявляють міністри закордонних справ Європейського Союзу, які сьогодні збрались на екстренне засідання у Брюсселі

Основна тема порядку денного – реакція Європи на загадковий російський конвой, що вже кілька днів прямує до українського кордону. Крім того, у ЄС стурбовані колоною військової техніки, яка, за деякими даними, вже перебуває в Україні.

Росія зосередила біля українського кордону близько 45 тисяч військових. Керівництво НАТО підтверджує: у ці дні зберігається висока ймовірність російського вторгнення з боку східної України, де українське військо стрімко звужує кільце навколо окупованої терористами території.

Як на це має відреагувати Європа? – це питання сьогодні серед основних на естренному засіданні глав МЗС Євросоюзу.

Філіп Гаммонд, міністр закордонних справ Британії

«Мене турбують повідомлення, що російська війська техніка сьогодні вранці ймовірно перетнула кордон. Звісно, сам по собі гуманітарний конвой –це окреме питання. Утім якщо у східну Україну потрапила хоч якась російська техніка чи персонал, їх потрібно вивезти з України негайно або наслідки можуть бути дуже серйозними»

Країни Заходу побоюються початку війни і намагаються дипломатично втихомирити російські амбіції.

Міністр закондронних справ Латвії Едґар Рінкевичус:

«Перш за все, я щиро сподіваюся, що гуманітарний конвой не буде використовуватись для військового вторгнення в Україну. Якщо все ж це трапиться, тоді звичайно від сьогодні десь до наступного тижня ми повинні підготувати черговий крок у відповідь. Інше питання, яке ми повинні нарешті вирішити, це визнання так званих Донецької і Луганської республік терористичними організаціями. Ми почали цей процес, і ми повинні його закінчити і дати чіткий сигнал».

Міністр закордонних справ Італії Федеріка Могеріні, яка незабаром може обійняти посаду глави МЗС Євросоюзу, вважає, що сьогодні вирішується питання безпеки всього європейського простору, і тому прийшов час для Європи не лише декларувати заяви, а ухвалити конкретний план скоординованих дій.

Рішучу налаштованість європейських дипломатів підтвердив її колега з Данії, Мартін Лідегор :

«Ми глибоко занепокоєні поведінкою Росії впродовж минулого місяця, і особливо в останні години. Ми вважаємо, що керівництво Росії повинно знати, що і Єврсоюз, і США рішуче налаштовані вжити кроків у відповідь на нову агресію з боку Росії».

Сама Росія не спримає вимоги європейських партнерів.

Володимир Путін, який нещодавно ухвалив економічні санкції щодо Євросоюзу та США, пояснює свої наміри прагненням до миру та захисту своєї країни. Перебуваючи у окупованому Росією Криму, він звернувся до своїх громадян із закликом до «мобілізації заради Росії і для Росії» :

"Ми повинні спокійно, достойно і ефективно облаштувати свою країну, не відгороджуючись до зовнішнього світу, не розриваючи зв`язок із партнерами, але і не дозволяючи їм вести себе з нами принизливо чи по-менторськи".

"Ми повинні консолідуватися і мобілізуватися, але не для воєн чи якихось конфліктів, не зараз протистоянняз кимось, а для наполегливої праці заради Росії і для Росії".

Прихильниками співпраці з Росією на екстренному засіданні ЄС виявились країни східної Європи.

Зокрема, Угорщина, Чехія і Словаччина, які значною мірою економічно залежні від Росії, закликали європейських партнерів переглянути політику санкцій, мовляв, їхня економіка від цих обмежень страждає більше, ніж російська.

Глава МЗС Угорщини вимагає від Європи компенсувати їм збитки від санкцій.

Для залагоження наростаючого конфлікту з Росією, у неділю має відбутися зустріч міністрів закордонних справ України, Росії та Європи.

Дивіться також : Коли фронтовики повернуться будуть зовсім інші протести - Мустафа

Коли фронтовики повернуться будуть зовсім інші протести - Мустафа Найєм
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG