Спеціальні потреби

Якщо у Росії стане неспокійно, Путін буде агресивнішим - екс-посол США


Якщо у Росії стане неспокійно, Путін буде агресивнішим - екс-посол США
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Якщо у Росії стане неспокійно, Путін буде агресивнішим - екс-посол США

Загарбання Росією Криму – пункт чіткої, спланованої стратегії Путіна із розширення свого авторитету. Ці кроки продиктовані, серед іншого і хиткою внутрішньою соціально економічною ситуацією в самій Російській Федерації - вважає колишній посол у Грузії та Казахстані Вільям Кортні.

"Якщо політична ситуація в самій Росії почне розхитуватись, Путін може стати навіть більш агресивним. Наступною потенційно територією для агресії буде Придністров’я, де про-російські сили вже зараз просять Росію про приєднання. Також чимало етнічних росіян живуть на півночі та заході Казахстану".

"Ці регіони можуть стати наступними цілями Росії, навіть пропри те, що Казахстана непогані стосунки з Росією. Так що ситуація у Грузії не була унікальною, як про це завляв у 2008 році Кремль. Тоді Росія запевняла, що ситуація в Грузії була винятковою і президент Саакашвілі представляв велику загрозу. Тепер же після подій в Криму стало зрозуміло – Кремль має чітку модель поведінки", - каже дипломат.

Вільям Кортні, втім, не певний чи буде здатна російська армія підтримати грандіозні амбіції господаря Кремля.

"Російська армія не така вже і потужна. Коли росіяни захопили Грузію у 2008, грузини цього зовсім не очікували, тим не менш вони змогли збити п’ять російських літаків та завдати серйозної шкоди російській стороні, що дуже здивувало росіян…Російська армія не дуже потужна, не дуже добре тренована. Мені здається, Кремль не хоче подальшого просування своїх військ на схід України, тому що він знає, що українці чинитимуть спротив", - говорить Кортні.

Вже зараз захід повинен надіслати захисну зброю, протитанкову, протиракетну зброю українським збройним силам
Натомість додає, експерт, Кремль свій шлях на схід України прокладатиме пропагандистськими методами – засиланням активістів, кібер-атаками, інформаційної політикою.

Посол Кортні вважає, захід повинен нарешті зайняти більш агресивну позицію щодо дій Путіна. Протидіяти загарбницьким діям Росії, США та Європа може як політичним та економічним, так військовим шляхом.

"Захід повинен накласти санкції не на кількох, але на сотні російських чиновників, кожного члена Думи та Ради Федерації, хто проголосував за анексію Криму. І багато інших також. По-друге НАТО повинен почати негайно пересувати свою військову інфраструктуру на схід. Після розширення, НАТО не поспішало рухатись на схід, Росія у між часі скористалася нагодою захопити більш слабкі сусідні території".

"Дня НАТО це сигнал – він повинен зміцнити свій східний регіон. Американська армія, наполягають деякі фахівці, повинна надіслати у Польщу бойовий батальйон, а це понад 4 тисячі солдатів, американські та натівські повітряні сили повинні також посилити свою присутність у цьому регіоні", - говорить Кортні.

Допомога потрібна бути надана і безпосередньо ураженим українським територіям.

"Вже зараз захід повинен надіслати захисну зброю, протитанкову, протиракетну зброю українським збройним силам. А ще українці повинні також діяти об’єднано, щоб захистити схід, але це - завдання уряду України".

XS
SM
MD
LG