Спеціальні потреби

Виробники тютюну використовують маніпулятивні методи, аби призвичаїти молодь до товарів, що викликають залежність - звіт


"Вісім мільйонів людей щорічно помирають від вживання тютюну”, — заявив Хорхе Алдай, представник компанії Vital Strategies, під час оприлюднення звіту “Перехопити наступне покоління” про вплив тютюну на людей. Фото: Ezequiel Becerra/AFP
"Вісім мільйонів людей щорічно помирають від вживання тютюну”, — заявив Хорхе Алдай, представник компанії Vital Strategies, під час оприлюднення звіту “Перехопити наступне покоління” про вплив тютюну на людей. Фото: Ezequiel Becerra/AFP

Всесвітня організація охорони здоров’я та агенція STOP - глобальний наглядовий орган в тютюновій індустрії, попереджають, що тютюнова індустрія використовує маніпулятивні тактики, щоб залучити молодь до споживання їхніх токсичних тютюнових та нікотинових виробів, які викликають залежність на все життя.

“Жахлива правда полягає в тому, що вісім мільйонів людей щорічно помирають від вживання тютюну. Головна причина цих смертей - це величезна індустрія, яка невпинно працює над продажем продуктів, які по суті є отрутою”, — заявив Хорхе Алдай, директор проєкту STOP в компанії Vital Strategies, під час оприлюднення нового звіту “Перехопити наступне покоління” про вплив тютюну на людей.

Його промова пролунала напередодні Всесвітнього дня без тютюну, який у світі відзначають 31 травня.

Алдай заявив, що продукція тютюнової промисловості вбиває принаймні половину людей, які вживають їхню продукцію, то ж ця індустрія, за його словами, “має безперервну потребу замінювати своїх клієнтів”.

“З погляду тютюнової компанії, клієнт, у якого виникла залежність, приносить їм прибутки протягом усього життя. Отже, чим молодша людина цим захоплюється, тим більше грошей вони можуть заробити за рахунок здоров’я цієї людини”, – зазначив директор проєкту із нагляду за тютюновою індустрією у світі.

Доповідь “Перехопити наступне покоління” свідчить, що в усьому світі приблизно 37 мільйонів дітей віком від 13 до 15 років вживають тютюн, і в багатьох країнах рівень використання електронних цигарок серед підлітків перевищує рівень дорослих.

Попри значний прогрес у скороченні споживання тютюну, у звіті йдеться, що поява електронних сигарет та інших нових тютюнових і нікотинових виробів становить “серйозну загрозу для молоді та контролю над тютюном”.

“Дослідження показують, що використання електронних цигарок майже в три рази збільшує споживання звичайних сигарет, особливо серед молоді, яка не курить”, — йдеться в документі.

Рюдігер Креч, директор відділу сприяння здоров’ю у Всесвітній організації з охорони здоров’я, під час презентації звіту минулого тижня заявив, що галузь “використовує цифрові та соціальні медіа, додатки для доставки, та інші інноваційні способи, щоб охопити наших дітей. Вони також продовжують використовувати старі трюки, такі як роздача безплатних зразків, аби залучити нове покоління в якості клієнтів”.

За словами посадовця ВООЗ, використання зручних для дітей електронних сигарет у поєднанні з елегантним і барвистим дизайном, що нагадує іграшки, “є кричущою спробою” тютюнової та суміжних галузей викликати залежність у “молодих людей до цих шкідливих продуктів”.

“Наразі ми маємо близько 16 000 смаків, які дуже привабливі для дітей і молоді — фруктові смаки, цукерки, жувальні гумки та ванільне морозиво”, — сказав представник ВООЗ. Він наголосив, що більшість дорослих споживачів тютюну починають свою смертельну звичку в дитинстві.

“Більшість із них почали палити до 21 року. Потім вони залишаються споживачами тютюну чи нікотину до кінця свого життя”, — сказав Креч.

“Це дуже тривожно, коли ми зараз бачимо, що завдяки цим новим продуктам так багато дітей і молодих людей починають вживати нікотин. Нам потрібно діяти, щоб регулювати ці продукти, заборонити їх, якщо це можливо. Але треба бути дуже, дуже серйозним щодо цього”, – зазначив Рюдігер Креч, директор відділу сприяння здоров’ю у ВООЗ.

Всесвітня організація охорони здоров’я закликає уряди захистити молодих людей від вживання тютюну, електронних сигарет та інших нікотинових продуктів, заборонивши або суворо регулюючи їх. Серед рекомендацій ВООЗ - створення вільних від тютюнового диму закритих громадських місць, введення заборони на ароматизовані електронні сигарети, заборона маркетингу, реклами та просування тютюнових виробів, а також запровадження вищих податків для цієї продукції.

Автори звітів кажуть, що такі заходи могли б зменшити тютюнопаління та вплинути на залежність людей від тютюну. У США одне із досліджень тютюнового ринку показало, що “понад 70% молоді, яка користується електронними сигаретами, кинули б курити, якби на ринку були б лише продукти з тютюновим смаком”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG