Спеціальні потреби

“Вагнерівці на Балканах”: Кремль знову намагається лякати Захід


"Президенту Сербії Александру Вучичу настав час вибрати сторону”, - старший науковий співробітник аналітичного центру IDEAS Лондонської школи економіки Леон Гартвелл.
"Президенту Сербії Александру Вучичу настав час вибрати сторону”, - старший науковий співробітник аналітичного центру IDEAS Лондонської школи економіки Леон Гартвелл.

ЗМІ Сербії активно обговорюють тему ймовірної присутності у країні найманців із групи“Вагнер”. Президент Сербії Александр Вучич цього тижня в інтерв'ю місцевому телеканалу Happy Television зажадав припинити вербування вагнерівцями громадян країни для участі у війні Росії з Україною.

Як інформує Сербська служба Голосу Америки, Кримінальний кодекс країни забороняє участь своїх громадян у закордонних війнах. Примітно, що саме у 2014 році, коли Росія анексувала Крим та розв'язала війну на Донбасі, до законодавства Сербії було додано два нові кримінальні злочини – «участь у війні в іноземній державі» та «організація участі у війні в іноземній державі».

Радник Держдепартаменту США Дерек Шолле під час свого турне Балканами висловив занепокоєння з приводу ймовірних спроб вербувати солдатів у Сербії на війну в Україні.

У згаданому телеінтерв'ю президент Вучич запитує: «Чому ви, з „Вагнера“, кличете когось із Сербії [вступити до ПВК], хоча знаєте, що це проти наших правил? Скільки людей ми втратили у різних війнах?... Збережімо нашу країну і наш народ… Я пишаюся тим, що ми вільна та лібертаріанська країна».

Піар «вагнерівського десанту» на Балканах виявився невдалим

Згаданій заяві Вучича передувала низка кроків з боку Кремля.

Напередодні контрольований Кремлем пропагандистський канал RT запустив онлайн-мовлення та новинний сайт сербською мовою - RT Balkan.

Головна редакторка останнього Олена Мілінчич оголосила, що новий проект «висвітлюватиме найбільш актуальні регіональні та світові події з альтернативної точки зору», повідомило видання Mediasat.info.

Пізніше у кількох ЗМІ Сербії та регіону з'явилася інформація про можливу присутність російських найманців на півночі Косова. Повідомлялося, що біля барикад, зведених там сербами у грудні 2022 року, були найманці з військової групи «Вагнер».

Аналогічні заяви зробив і прем'єр-міністр Косово Альбін Курті. Однак, незважаючи на всі заяви, присутність російських найманців на півночі Косова не була офіційно підтверджена.

«Це повна брехня, що члени російського воєнізованого угруповання «Вагнер» [були] на барикадах у Косово», - заявив президент Сербії в інтерв'ю все тому ж каналу TV Happy, повідомило агентство FoNet.

На думку Руслана Трада з «Атлантичної Ради», дійсно «Сербії ніколи не була вигідна “реальна” ескалація - ні в Боснії, ні в Косово. Белграду вигідно створювати "враження, що йде ескалація". Ця гра Вучича сприяє розвитку відносин із Заходом, а зовсім не з Росією, якій потрібен саме справжній конфлікт на Балканах, оскільки він вписується в її політику, особливо на тлі війни в Україні».

Тим часом RT Balkan відкрито опублікувало на своєму сайті оголошення вагнерівців про вербування бійців в Україну, в якому йшлося про те, що їм буде запропоновано «більше ніж привабливі» умови.

«ПВК “Вагнер” завжди була не тільки бойовим формуванням, а й «брендом для пропагандистських кампаній з поширення паніки» через їхню сумнозвісну репутацію. Оскільки ця група “присутня” у Сирії та Африці, їхнє ім'я відоме у всьому світі, тому використання ПВК “Вагнер” для пропаганди очевидне: це працює як страшилка. Нещодавні кадри страти “екс-вагнерівського” найманця та подальша доставка закривавленої кувалди в ЄС дозволяють припустити, що група насолоджується увагою та своєю поганою славою, намагаючись налякати та впливати на інших”, - переконаний Роман Осадчук з Лабораторії цифрової криміналістики “Атлантичної ради”.

Нова «пропагандистська» п'єса з тими самими «акторами»

На думку Філіпа Сейба, почесного професора Університету Південної Каліфорнії у зв'язку з «природною втомою світової спільноти від інформації про войовничі дії Кремля», увага до самої його агресивної риторики почала згасати. Москва останніми місяцями 2022 року виступила з традиційним «радянським наративом» про протистояння «колективного Заходу та Росії», намагаючись почати експортувати «жах загальної війни», використовуючи свої глобальні пропагандистські медіа, про що розповідала Російська служба «Голосу Америки».

З цим згоден Роман Осадчук: «Якщо на початку війни в Україні з боку Росії був “калейдоскоп” дивних та фантасмагоричних “приводів” для пояснення її початку, то тепер Кремль, очевидно, вирішив, що “настав час” для масштабного “мілітаристського” контенту”.

Проте Балкани – специфічний регіон. Історично правлячі еліти тут завжди вважали за краще вичікувати, розуміючи, що вони перебувають на перехресті інтересів і між зонами впливу. Так Сербія, уявляючи себе «братським» народом Росії, завжди розвивала співпрацю і з Китаєм, і із західними країнами.

Руслан Трад, науковий співробітник DFRLab «Атлантичної Ради» поставив під сумнів ефективність пропагандистської кампанії Кремля, що проводиться на Балканах і у всій Південно-Східній Європі.

«Виникає наступне питання – чи є тут [у російської пропаганди] реальний «вихлоп»? Наприклад, судячи з “проросійських” заяв, у такій країні, як Болгарія, має бути вкрай “проросійське населення”, проте минулорічні опитування показали, що через війну в Україні понад 50% населення негативно ставляться до політики Кремля», - зазначив він.

Пряма та очевидна загроза

Руслан Трад вважає, що і «для самого сербського лідера має бути очевидною одна з найбільших проблем: можливість повернення людей з досвідом бойовиків-найманців назад до Сербії».

«Ці “військовослужбовці” є частиною ідеологічного наративу, який Кремль давно “сіє” у Сербії і на Балканах, тобто коли вони їдуть на Донбас, то їдуть не лише за грошима, а навпаки - найчастіше через ідеологічні міркування. Після повернення такі люди вступають у ветеранські організації, які є носіями воєнізованої, шовіністичної культури. Люди з цього сегменту суспільства рідко виходять з таких кіл, тому у багатьох країнах, у тому числі й у Сербії, за ними ведеться стеження», - наголосив Руслан Трад.

Високою є загроза і від постійної присутності «вагнерівців» у Сербії. Роман Осадчук нагадав, що вони «глибоко інтегровані в систему Міноборони РФ та використовують можливості, техніку та засоби Збройних сил Росії».

Руслан Трад переконаний, що «Кремль може спробувати вплинути на більш екстремістські угруповання серед правлячої еліти Сербії та сусідніх країн, щоб таки спробувати схилити шальки терезів у бік політичної ескалації».

А за даними видання Politico «ПВК Вагнер» розпочала в Сербії «операції щодо протидії зусиллям, спрямованим проти путінського режиму з боку російськомовної діаспори».

Багато хто в Європі вже називають ПВК “Вагнер” «особистою армією Путіна». Проєвропейська опозиція в Сербії наполягає, що діяльність ПВК “Вагнер” спрямована «проти конституційного порядку та законів Сербії», повідомила російська газета Комерсант.

Крім того, «Бєлградський форум за безпеку та демократію» закликав владу «у найкоротший термін заборонити діяльність цієї ПВК на території Сербії, відкликати ліцензії у всіх ЗМІ, які її рекламують, та притягнути до кримінальної відповідальності всіх, хто сприяв їй у Сербії», інакше, за словами представників форуму, можна буде вважати, що влада Сербії «відмовилася від євроінтеграції» і погодилася з «ганебною роллю останнього російського сателіту в Європі».

У недавньому інтерв'ю Сербській службі «Голосу Америки» Леон Гартвелл, аналітик вашингтонського Центру аналізу європейської політики підкреслив: «З огляду на російську агресію проти України і ту роль, яку відіграла в ній “група Вагнера”, набагато більше уваги необхідно приділяти зловмисній російській присутності в інших частинах світу. У світлі чергової можливої хвилі російської військової мобілізації важливо розглянути та розібратися у тому, як усунути цю загрозу. Я думаю, що це ще одна можливість подати сигнал Александру Вучичу про те, що йому настав час вибрати сторону”, - вважає Гартвелл, який також є старшим науковим співробітником аналітичного центру IDEAS Лондонської школи економіки.

У публікації використано матеріали Сербської і Російської служб Голосу Америки

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG