Спеціальні потреби

USAID полегшить доступ дрібним фермерам до кредитів


Агентство США з міжнародного розвитку запускає нову програму, що збільшить доступ до фінансування для малих та середніх сільгоспвиробників. Проект має назву «Агроінвест», коштує 6 мільйонів доларів і буде здійснюватись упродовж наступних восьми років у Львівській, Херсонській та Харківській областях.

NARR: Отримати кредит, який не дадуть у банку. Таку можливість відкриває перед сільським фермером нова програма Агентства США з міжнародного розвитку. Суть полягає у договорі, який Агентство США уклало з п’ятьма українськими кредитними спілками. Ті видають кредити дрібному сільгоспвиробнику. Американський партнер допомагає відшкодувати можливі ризики. «Унікальною можливістю для малих та середніх виробників на селі» назвав проект директор місії USAID Україні в Джед Бартон:

«Ми тісно співпрацювали з цими п’ятьма кредитними спілками. Вони ближче стоять до конкретних позичальників, аніж банки. Вони знають людей, знають потреби громад, і вони спроможні надавати кредити людям у своїй громаді, чого банки, можливо, не захотіли б робити. А наша нова програма допомагає покрити їхні ризики. Адже дрібний фермер може не володіти тими типовими видами застави і поручительства, які потрібні, щоб одержати кредит від банку. І в даному разі Агентство США виступає таким поручителем».

Голови українських кредитних спілок перелічують вигоди від програми. Вона дасть змогу спрямувати фінансування на село, аби дрібний виробник міг піднятись. Проект дозволить також давати фермерам більші кредити. Та й взагалі змінити стандарти управління кредитами.

Говорить Володимир Сидоровський з церковної кредитної спілки «Анісія» у Львіві:

«Наш потенційний клієнт – там, де не йдуть банки, де не йдуть фінансові установи, це є сільська місцевість. І ми переконалися, що люди в селі є більш відповідальні, і селом практично ніхто не займається. Є можливість помогти людям – дякуючи ось таким проектам».

Про конкретне кредитування розповідає Ольга Сметана з Харківської каси взаємодопомоги:

«Якщо сьогодні наша спілка може видати кредит зовсім невеличкий, то за рахунок того, що ця програма нам допоможе навчити цього сільгоспвиробника користуватися кредитними ресурсами, ми зможемо видати йому більше кредитування – і за сумою, і за строками».

Лариса Полозова з кредитної спілки «Громада» у Херсоні вказує на те, що програма пропонує кращі стандарти праці:

«Те, що ми робимо, це одне. Те, що роблять у США – це інше. І ось запровадження тих стандартів, які існують у Сполучених Штатах, дасть нам можливість покращити управління кредитами. А відтак підвищити прибуток».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG