Спеціальні потреби

Аграрії готуються "брати" Європу у травні


Аграрії готуються "брати" Європу
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Аграрії готуються "брати" Європу

Цього року Україна може суттєво збільшити продаж зерна за кордон. В уряді очікують відправити на експорт до 34 мільйонів тонн — більше ніж половину вирощеного врожаю. На фоні проблем українських металургів локомотивом економіки поступово стає сільське господарство.

"Ніяких складнощів з експортом немає. Контракти є. Програму цього року ми виконаємо і я думаю, що вийдемо на друге місце в світі за експортом зерна. В цьому році ми поставимо рекорд", - каже Володимир Клименко з Української зернової асоціації.

Рекордного врожаю очікують і наступного маркетингового року. Політичні події в країні не завадили аграріям. Посприяла збереженню посівів і тепла зима. А ось корупція і зарегульованість ринку поки що стримують розвиток.

Аграрії скаржаться - близько 1 мільярда доларів на рік витрачають на хабарі і непотрібні дозволи. Західні інвестори очікують від держави більш прозоророї політики і викорення тіньових схем.

"Ми б хотіли, щоб новий уряд по новому поглянув на аграрний сектор, на його потенціал. Потрібні надзусилля, щоб усунити всі перешкоди для розвитку цієї галузі", - говорить Морган Вільямз, очільник Американсько-української бізнес ради.

Нуланд розповіла про "корупційний інтернаціонал"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00
Найбільше нарікань до непрозорозсті ринку землі і експортних правил. Міністерство декларує готовність йти на зустріч підприємцям.

"У нас є в програмі скасування зайвих і надмірних обмежень для ведення бізнесу — це першочергові плани", - каже міністр.

Країни Заходу готові підтримувати реформування українського аграрного сектору. Ділитися як технологіями, так і надавати фінансові ресурси.

“Ми бачимо величезний потенціал української аграрної галузі. Вона має багато виробничих потужностей, людський капітал. І ми розраховуємо, що Україна відіграватиме величезну роль у продовольчій безпеці в світі”, - говорить Рендалл Дж Хагер, аташе посольства США з питань сільського господарства.

З першого травня аграрна продукція з України отримає полегшений доступ до європейського ринку - ЄС тимчасово скасував мита на українські товари. Сільгоспвиробники вже почали переорієнтовуватися на західних споживачів.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG