Спеціальні потреби

Підвищені заходи безпеки у США – необхідність, чи дискримінація?


Відносна легкість, з якою 19 терористів 10 років тому захопили чотири американські літаки, змусила уряд США кардинально змінити правила безпеки в аеропортах та літаках. З часу терактів лише на нове устаткування та його обслуговування на пунктах перевірки в аеропортах країни, було витрачено три мільярди доларів. Ще 110 мільярдів пішло на розширення роботи розвідки та 360 – на покриття додаткових витрат пов’язаних із безпекою країни загалом.

Не всі вітають запровадження підвищених заходів безпеки. Однак для авіапасажира Боба Дюбуа це виправдані кроки:

«Я вважаю ці заходи необхідними у наш час, беручи до уваги ще й економічну ситуацію. Ніколи не знаєш, що може трапитися».

Пасажир Оскар Дель Кастіло погоджується, перевіряти людей і багаж необхідно, але деякими новими заходами він зовсім незадоволений, як, наприклад, повне сканування тіла.

Юрист Аміна Мірза Квазі працює в Раді американсько-ісламських відносин. Вона нарікає, що з усіх подорожуючих найбільше перевіряють релігійних мусульман:

«Коли я подорожую мене кожного разу зупиняють, і я повинна проходити додаткову перевірку, включно з обшуком тіла, а все через мою хустину на голові».

Представники транспортної безпеки заперечують, що якимось чином при перевірці виділяють лише представників ісламу. І все ж мусульмани скаржаться на дискримінацію. Федеральне бюро розслідувань звинувачують у використанні інформаторів для стеження за мусульманами. У ФБР відмовляються коментувати цю справу, наголошуючи, що їх агенти діють, виключно, в рамках закону. Однак, за словами Агілана Аруланантама з Американського союзу захисту громадянських свобод, ці закони можна надто широко трактувати. Основні права, закріплені у Конституції батьками-засновниками нації, наголошує юрист, повинні бути однаковими для всіх.

«Вони жили в знищеній Громадянською війною країні. І розроблені ними закони повинні були захистити і втримати баланс навіть у той час», – каже Агілан Аруланантам.

Стівен Мартінез з офісу ФБР у Лос-Анджелесі каже, що Сполучені Штати продовжують відстоювати принципи і засади відкритого суспільства, але загроза терактів залишається дуже реальною.

«Якщо ми хочемо зберегти це почуття свободи, ми завжди будемо уразливі у місцях масового зібрання людей – парках, кінотеатрах, торговельних центрах. Це місця, де важко запевнити безпеку», – Стівен Мартінез.

Між тим експерт з питань безпеки Ерол Сатерс виступає за те, щоб американців краще інформували про прояви тероризму і навчали їх протидіяти загрозам:

«Це те саме, що роз’яснювати людям про загрози, пов’язані зі землетрусами, пожежами, повенями і ураганами. Це катастрофа, спричинена людиною, тому їм треба пояснювати що це таке. І по-друге, люди повинні розуміти, що від них багато що залежить».

Роль громадськості у запобіганні тероризму експерт вважає критично важливою, хоча і погоджується, ефективні заходи безпеки повинні реалізовуватися з урахуванням прав американців. Тепер лише потрібно знайти цей правильний баланс.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG