Спеціальні потреби

Часткова зайнятість не по кишені американцям


Часткова зайнятість не по кишені американцям
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Часткова зайнятість не по кишені американцям

Більшість людей не має стільки грошей, щоб дозволити собі працювати час від часу
Вперше за майже п’ять років рівень безробіття у Сполучених Штатах впав до межі у сім цілих дві десятих відсотка. Вже понад рік кількість людей, які отримують допомогу з безробіття або залишається на межі попереднього місяця або зменшується.

Щоправда,чимало економістів вказують, що рівень безробіття падає завдяки тимчасовій роботі, яка не гарантує стабільності та не дає будь-яких пільг. Економічна криза народила цілу армію американців, які живуть від проекту до проекту. За підрахунками спілки вільних професіоналів, кожен третій американець вимушений погоджуватися на тимчасову роботу.

Спеціаліст з інформаційних технологій Гарі Запнік потрапив під скорочення у 2007 році. Він розповідає:

«З того часу, а це вже трохи більше 6 років, я працював загалом може 24 місяці. Але навіть ця робота полягала у виконанні лише певних проектів, тобто вона тимчасова. Прийшов – виконав замовлення, закінчив – забирайся геть».

Гарі сподівався вийти на пенсію у 60 років. Навряд чи це йому вдасться у теперішніх умовах відсутності постійної роботи:

«Коли я не працюю, то про відпустку навіть не думаю, адже це додаткові витрати. Я боюся брати відпустку, бо можу згубити шанс підзаробити».

Корін Палікай молодша від Гарі за віком, але ситуація у неї схожа. Постійної роботи немає, окрім цього вона ще вчиться за спеціальністю текстильний дизайн і маркетинг. Торік Корін звільнилася з місця, де не було перспективи професійного росту, і також шукає роботи:

«Правда з того часу мені важко знайти постійну роботу і я перебиваюся тимчасовими заробітками».

Знайти добре оплачувану постійну роботу стає все важче, – скаржиться Корін:

«Це лякає. Мені здається, створилася нова економічна система, в якій дбаєш сам про себе».

За офіційними даними, сьогодні близько третини зайнятих американців працюють на тимчасових роботах, поденниками, підрядниками або неповний робочий день. Більшість цих людей не отримує жодних пільг, як то додаткові нарахування у пенсійний фонд, медичне забезпечення тощо.

Колись людей наймали на постійну роботу, якщо роботи ставало менше, їх тримали, а тепер ні.
Пітер Капелі
Експорт робочих місць за кордон та фінансова реструктуризація – причини слабкого ринку праці, вважають експерти.

Говорить професор Пенсильванського університету Пітер Капелі:

«Компанії не можуть сьогодні передбачити, яким буде попит, чи скільки часу триватиме той чи інший проект. Колись людей наймали на постійну роботу, якщо роботи ставало менше, їх тримали, а тепер ні».

У теперішній економічній ситуації більшість людей не має вибору, як погоджуватися працювати неповний робочий тиждень, – додає Пітер Капелі:

«Більшість людей не має стільки грошей, щоб дозволити собі працювати час від часу. А працедавцям, навпаки, це підходить, адже робить їх конкурентоспроможними, так що для одних позитив, для інших негатив».

Гарі Запнік каже, що пошуки роботи та її відсутність торкає всі аспекти його життя:

«Це впливає на мою родину, мої відносини з друзями, мої стосунки з іншими людьми, підриває упевненість у собі, ставлення до себе, коли я йду по вулиці».

Нещодавно Гарі знайшов роботу… тимчасово у 6-ти годинах їзди від Нью-Йорка, у місті Буффало.

А от Корін сподівається, що диплом спеціаліста з текстильної промисловості покращить її шанси знайти пристойну роботу.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в WhatsApp

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в WhatsApp

XS
SM
MD
LG