Спеціальні потреби

Вашингтонська група обговорювала українські реалії на щорічній конференції


Вашингтонська група – асоціація професіоналів української громади США провела в американській столиці чергову річну Конференцію з лідерства. Учасники конференції значну частину зустрічей приділили поточній ситуації в Україні, змінам устрою та у зв’язку з тим необхідності пристосовування до нових умов співпраці.

Реалії в Україні за рік значно змінились – у цьому погодилась переважна більшість учасників конференції. Представники уряду, недержавних організацій, незалежні експерти вкотре виловили своє занепокоєння політичною ситуацією в Україні, напрямком її зовнішньою політики, станом економіки, а з нею і інвестиційного клімату. Адже, продовжувати співпрацю за таких умов непросто, наголошують вони, і саме на прямий контакт між професійними та громадськими організаціями і треба робити ставку, каже президент Вашингтонської групи Андрій Бігун:

«Стимулювати виникнення подібних установ в Україні вже по галузях, ми це тут з американської сторони можемо зробити, тобто сільське господарство, харчова промисловість, електроніка, IT, високі технології. Тут дуже легко буде зав’язати ті зв’язки, але в Україні треба робити так, що створювались дані установи, дані асоціації, які б вільно від уряду могли дискутувати про ці речі і творити нові проекти».

Надя Макконнелл, президент Фундації США-Україна, зауважує, що саме завдяки таким професійним та громадським об’єднанням з кожним роком міцнішає в Україні громадянське суспільство, яке відіграє все більш вагому роль у посиленні зв’язків між США та Україною. При чому, зауважила вона, хибно ототожнювати його з опозицією:

«Громадянське суспільство, різні групи, які займаються вирішенням різних питань – чи то в галузі оподаткування, освіти, прав жінок, прав людини, вони дуже організовані та працюють ефективно. І Вони не в опозиції урядові, вони намагаються з ним співпрацювати. І наша роль полягає у підтримці цих процесів».

Пані Макконнелл також зазначила, наскільки важливо налагодити надійні канали інформаційного зв’язку між країнами, щоб на основі неупереджених даних приймати адекватні рішення:

«Найбільший виклик для нас сьогодні - це зрозуміти, що насправді відбувається в Україні. У нас багато експертів, які роблять досить поверхневий аналіз ситуації».

Як ніколи нині для розуміння процесів, що відбуваються в Україні, громада в Америці розраховує на допомогу четвертої хвилі імміграції, каже демограф Олег Воловина. Сьогодні саме новим іммігрантам відводиться роль посередників між української діаспорою і Україною, каже він. Також на них покладають надії щодо посилення української діаспори у США.

«Ми маємо великий наплив різних професіоналів різного роду, які вже включилися в громадську працю, хори, танцювальні, театральні програми, а також вчителі по школах, з’явилися нові газети, радіо і так дальше, адже це було велике підсилення громадського життя», - каже демограф.

Кожного року Конференція з лідерства збирає представників різних професійних організацій Америки українського походження, які обговорюють перспективи власного розвитку, розширення співпраці, а також партнерства як з представниками бізнесу, так і з фаховими асоціаціями в Україні.

  • 16x9 Image

    Наталія Леонова

    Ведуча, репортер і редактор української служби "Голосу Америки". Перед тим, як приєднатися до команди "Голосу Америки" у 2003 році, працювала юристом в одній із київських юридичних фірм. Також координувала діяльність шведської гуманітарної організації, яка займається реабілітацією хворих українських дітей. Здобула магістерський диплом з міжнародного публічного права Київського інституту міжнародних відносин. Захоплюється йогою.  

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG