Спеціальні потреби

День "Титаніка" - на 100-річчя загибелі лайнера проводять виставки та пускають в океан вінки


Історія загибелі судна, яке було символом розкошів та технологічної сили людства продовжує надихати, лякати та приносити прибуток.

Нащадки пасажирів "Титаніка" мають особливий статус, адже є зв'язуючою ланкою між Титаніком, як сюжетом сучасної масової культури та реальною людською трагедією з дня якої минуло 100 років.

Деякі з них у неділю булі на борту круїзного лайнера "Азамара Джорні", який кинув якір на місці загибелі "Титаніка" в Атлантичному океані. На борту судна відбулась молитва за упокій півтори тисяч жертв аварії, яка сталася 100 років тому. На знак пам'яті про загиблих у води океану опустили вінки.

На деякій відстані від "Азамари" знаходився круїзний лайнер "Балморал", який тиждень тому розпочав рейс, що точно повторює шлях легендарного "Титаніка".

Історія "Титаніка" здається невичерпним джерелом натхнення для індустрії розваг. До річниці трагедії в цілому світі відбулась прем’єра тривимірного фільму Джеймса Камерона, а у столиці розваг США, Лас-Вегасі цими днями виставляють артефакти, пов’язані з "Титаніком". Тут навіть є уламок круїзного лайнера.

Після того як у 1985-му році було знайдено уламки лайнера, багато підводних експедицій привезли на суходіл предмети здобуті неподалік затонулого корабля на морському дні. Сам "Титанік" лишають недоторканим принципово.

Наприклад, організатори виставки в Національному географічному музеї США, хоч і пропонують відвідувачам побувати всередині "Титаніка", не стали турбувати уламки судна.

В залах виставки відвідувачів оточують інтер’єри можливо найрозкішнішого судна в історії людства, втім жоден із предметів виставки насправді не був на "Титаніку". Деякі з них використовувались у фільмі Джеймса Камерона, інші – є точними копіями.

Атмосфера легендарного корабля відтворюється за допомогою численних екранів на яких демонструються тематичні зображення.

Родзинка спеціальної експозиції присвяченої 100-річчю від загибелі "Титаніка" - це 5-метрова модель залишків корабля похованих на дні Атлантичного океану. Її спеціально для виставки позичив Джеймс Камерон, режисер чий життєвий успіх вже нерозривно пов'язаний із загибеллю сотень людей на борту розкішного корабля.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG