Спеціальні потреби

Столтенберг у Грузії говорив про підтримку України та шлях до членства в НАТО


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе на пресконференції в Тбілісі, Грузія, 18 березня 2024 року. Фото: REUTERS/Irakli Gedenidze
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе на пресконференції в Тбілісі, Грузія, 18 березня 2024 року. Фото: REUTERS/Irakli Gedenidze

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у понеділок відвідав Грузію, де обговорив з лідерами країни підтримку України, зміцнення співпраці Грузії та НАТО та шлях до членства Грузії в альянсі.

У Тбілісі Столтенберг провів зустрічі з президенткою Саломе Зурабішвілі та прем'єр-міністром Іраклієм Кобахідзе. Кобахідзе, якого обрали на посаду очільника уряду минулого місяця, раніше критикував Захід, але висловлював бажання приєднатися до НАТО та ЄС.

На спільній пресконференції після переговорів Столтенберг висловив вдячність за "значний внесок" Грузії в НАТО і сказав, що альянс повністю підтримує грузинський суверенітет і територіальну цілісність.

Столтенберг назвав спроби Кремля організувати вибори в деяких частинах Грузії та України "повністю незаконними", а переобрання президента Росії Володимира Путіна, за його словами, "явно не було ані вільним, ані чесним".

Він віддав Грузії належне за те, що вона прийняла тисячі українських біженців і надала їм гуманітарну та фінансову допомогу.

"Росія продовжує переслідувати свої імперські амбіції, а в Україні ситуація на полі бою залишається складною", — заявив генсек НАТО. - "Життєво важливо, щоб ми продовжували збільшувати нашу підтримку".

"Але з нашою підтримкою Україна дає відсіч — знищила або пошкодила значну частину російського Чорноморського флоту", що дозволило Україні відновити перевезення зерна. Це життєво важливо для її економіки та глобальної продовольчої безпеки", - заяву Столтенберга оприлюднила пресслужба НАТО.

На пресконференції генсек північноатлантичного блоку додав, що Південна Осетія та Абхазія є частиною Грузії, хоча Росія наполягає, що ці регіони незалежні. Російські війська захопили контроль над цими територіями під час російсько-грузинської війни 2008 року.

НАТО повідомляє, що зацікавлене посилювати співпрацю альянсу з Грузією в таких сферах як врегулювання криз, кібербезпека, військова інженерія та безпечний зв’язок.

У заяві пресслужби також мовиться, що Столтенберг у Тбілісі наголосив на зобов’язанні НАТО підтримувати шлях Грузії до зміцнення демократії та "повної євроатлантичної інтеграції", зокрема, дотриматись рішення, яке було ухвалене на Бухарестському саміті НАТО у 2008 році, запросити Грузію зрештою стати членом НАТО.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG