Спеціальні потреби

Чи стане російська пропозиція про миротворців ООН на Донбасі пасткою для України?


Джеймс Шерр, співробітник Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House на лондонській конференції щодо реформ в Україні у липні 2017
Джеймс Шерр, співробітник Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House на лондонській конференції щодо реформ в Україні у липні 2017

Британський аналітик і коментатор Джеймс Шерр застерігає про загрози російської пропозиції щодо міжнародного миротворчого контингенту на сході України.

Можливо, ми наближаємося до часу, коли Росія захоче вийти геть з Донбасу. Якщо так, то усе буде залежати від того, що розуміється під словами “Росія” і “геть”
Джеймс Шерр

Шерр пише в аналізі для лондонського Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House, що зміна позиції Кремля, який раніше повністю відкидав ідею миротворців, є маневром проти України і “створює додаткові дві проблеми навзамін кожної однієї, яку буцім-то розв’язує".

Він вважає крок Москви “обходом” президента Порошенка, який закликав до миротворчої місії ООН на Донбасі ще 2015 року, а також, реакцією на нові заяви про можливість надання Україні американської зброї.

Аналітик нагадує, що контрольовані Росією бойовики на окупованій частині Донбасу вже кілька років не виконують вимоги "Мінських угод" про повсюдний доступ спостерігачів ОБСЄ у зоні конфлікту.

“Пропозиція Росії (про миротворців) нічого тут не змінює”, - пише Джеймс Шерр, вказуючи, що російський план передбачає дуже обмежену роль для міжнародних миротворчої місії і крок до легалізації утворень “ДНР/ЛНР”.

Захід, на думку Шерра, не прийме таких пропозицій Москви, але далі аналітик розглядає теоретичну можливість згоди Росії на розташування миротворців ООН по всій окупованій частині Донбасу і на вивід російських військових та “добровольців”.

Тоді, пише він, Україна опинилася би під тиском виконати політичну частину угоди “Мінськ 2” і стала б політично й фінансово відповідальною за напівзруйновану територію, а Москва мала б право домагатися послаблення міжнародних санкцій.

Джеймс Шерр підкреслює, що у Кремлі щораз гучніше лунають пропозиції використати методи компромісів, щоб взяти ініціативу в свої руки.

Усе залежатиме від деталей, вказує аналітик: “Хто увійшов би до складу миротворчого контингенту ООН, і яке у миротворців було б озброєння? Як вирізнятимуть іноземних військових, які навчилися зливатися з місцевими? Які озброєння будуть дозволені, а які вивезені? Які будуть контрольні повноваження самопроголошених владних органів, і на що Росія збереже своє вето? Як будуть створені рівні умови для існуючих сурогатних політичних структур та загальноукраїнських політичних сил, які не могли діяти на території з 2014 року?”

“Можливо, ми наближаємося до часу, коли Росія захоче вийти геть з Донбасу. Якщо так, то усе буде залежати від того, що розуміється під словами “Росія” і “геть”, закінчує свій коментар Джеймс Шерр.

Дивіться також: Як австрійські вибори можуть вплинути на Україну?

Як австрійські вибори можуть вплинути на Україну? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

XS
SM
MD
LG