Спеціальні потреби

"Серед 35 тисяч новоприбулих росіян, впевнений, є представники спецслужб". Посол України в Аргентині про російських біженців і пропаганду


Посол України в Аргентині Юрій Клименко в культурному центрі Сан Мартін y Буенос-Айресі на премʼєрі фільму Шона Пенна "Superpower"
Посол України в Аргентині Юрій Клименко в культурному центрі Сан Мартін y Буенос-Айресі на премʼєрі фільму Шона Пенна "Superpower"

Президент України Володимир Зеленський привітав новообраного президента Аргентини Хав’єра Мілея із перемогою на виборах і висловив вдячність "за його чітку позицію на підтримку України".

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Аргентині Юрій Клименко в коментарі Голосу Америки зазначив, що "новообраний президент Аргентини Хав’єр Мілей із самого початку повномасштабного російського вторгнення в Україну засуджував російську агресію та висловлював солідарність з Україною".

Посол висловив сподівання, що за президентства Мілея "вдасться суттєво активізувати українсько-аргентинські відносини, та що Аргентина долучиться до реалізації українських ініціатив, зокрема, Формули миру президента України Володимира Зеленського."

Напередодні виборів в Аргентині Голос Америки поспілкувався з послом України в Аргентині Юрієм Клименком про політичну ситуацію в країні та російський вплив у регіоні. Як заявляють в Державному департаменті США, російський уряд фінансує кампанію з дезінформації в Латинській Америці, мета якої - підірвати підтримку України та пропагувати антинатівські й антиамериканські ідеї. Також 6 листопада в Інституту миру США аналітики представили нове дослідження щодо російського впливу в Латинській Америці, в якому йдеться, що Москва вважає своїм обовʼязком тримати Латинську Америку під власним інформаційним контролем і їй вдається успішно це робити.

Інтерв'ю скорочене та відредаговане для ясності плинності.

Ірина Шинкаренко, Голос Америки: Пане Юрію, ви стали послом України в Аргентині через рік після початку повномасштабної війни Росії проти України. Скажіть будь ласка, яким був процес налагодження зв'язків в країні, де вище керівництво Аргентини займає доволі неоднозначну позицію: за кілька тижнів до початку повномасштабної війни РФ проти України тодішній президент Аргентини Альберто Фернандес зустрічався із Путіним і сказав, що саме Аргентина може стати воротами Росії в Латинську Америку. Також знаємо, що Аргентина відмовилася передавати Україні зброю і не запровадила санкції проти Росії. Разом із тим Аргентина проголосувала за резолюцію Генасамблеї ООН, яка засуджує спробу Росії анексувати українські території. Тобто риторика змінюється?

Фактично відразу після повномасштабної агресії аргентинська сторона засудила повномасштабне російське вторгнення і почала підтримувати більшість, фактично всі українські ініціативи в рамках ООН

Юрій Клименко, надзвичайний і повноважний посол України в Аргентині: Передусім Аргентина ніякими воротами Росії не стала. Фактично відразу після повномасштабної агресії аргентинська сторона засудила повномасштабне російське вторгнення і почала підтримувати більшість, фактично всі українські ініціативи в рамках ООН та інших міжнародних організацій. Навіть перейшла до такого рівня підтримки, як співавторство українських резолюцій в рамках ООН. Один із таких важливих документів, співавтором якого стала Аргентина, - це резолюція Генасамблеї ООН "Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні", проголосована 23 лютого 2023 року. Це лише один із таких символічних документів, які я хотів би відзначити. Нещодавно у Нью-Йорку Аргентина підтримала українську ініціативу щодо прав людини на окупованих українських територіях, включно з Кримом. Тобто ця тенденція підтримки триває і поглиблюється.

Аргентинська сторона також долучилася до участі в зустрічах на рівні радників із питань національної безпеки та політичних радників, які відбулися, зокрема в Джидді 5 липня та на Мальті 28 жовтня щодо реалізації "формули миру" президента України Володимира Зеленського.

Тобто Аргентина бере участь у відповідному переговорному процесі щодо реалізації "формули миру" та проведення Глобального саміту миру.

Хотілося б, щоб Аргентина долучилася до виконання конкретних пунктів "формули миру".

Звісно, хотілося б, щоб Аргентина долучилася до виконання конкретних пунктів "формули миру"...

Ми розраховуємо, що Аргентина долучиться разом із іншими членами світового співтовариства до реалізації "формули", а також проведення Глобального саміту миру.

Звісно, маємо очікування щодо інших важливих для нас пріоритетів, як-то створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України і міжнародного компенсаційного механізму за збитки внаслідок агресії. Тобто є певний позитивний процес. Маємо певні позитивні очікування щодо подальших перспектив.

Український прапор на акції в Буенос-Айресі, Аргентина, неділя, 6 березня 2022 р. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Український прапор на акції в Буенос-Айресі, Аргентина, неділя, 6 березня 2022 р. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

І.Ш.: Щодо санкцій. Чому Аргентина не запровадила санкції щодо Росії, настільки тісними досі були зв'язки Буенос-Айреса з Москвою?

Ю.К.: Відповідну роз'яснювальну роботу щодо запровадження санкцій здійснюємо регулярно, але тут треба зважати на те, що є сталі підходи щодо санкцій у країнах Латинської Америки. Країни Латинської Америки санкції запроваджують лише винятково в тому разі, коли є рішення Ради Безпеки ООН. Це їхній традиційний підхід, не лише Аргентини, але й власне всіх країн Латинської Америки. Звісно, ми зі свого боку намагаємося пояснювати навіщо санкції щодо Росії потрібні, акцентуємо, що санкції є одним із інструментів для зупинення повномасштабної війни Росії проти України...

Я думаю, що наші аргументи, можливо, не так швидко, як хотілося б, але поступово доносяться. Не скажу, що безпосередньо санкції запроваджуються, але певні рішення щодо конкретних російських постачальників чи операцій все ж таки аргентинська сторона ухвалює з урахуванням тих санкцій, які були запроваджені нашими партнерами.

Не буде реалізовуватися політика business as usual з РФ

Я думаю, що поступово ситуація буде змінюватися, принаймні точно можу сказати, що не буде реалізовуватися політика business as usual з РФ в контексті торговельно-економічного співробітництва.

І.Ш.: Щодо російських біженців. В одному з інтервʼю ви розповідали про великий наплив росіян до Аргентини від початку повномасштабної війни РФ проти України. Чи продовжують прибувати росіяни до Аргентини, під якими приводами, чи передбачені для них якісь пільги? А також яка ситуація з переселенцями з України?

Ю.К.: Для того, щоб стати біженцем в Аргентині, отримати цей статус, потрібно довести, тобто надати відповідні документи, які підтверджували б причини, чому людина намагається отримати статус біженця. Тобто далеко не кожен із новоприбулих росіян отримує цей статус.

До Аргентини прибуло близько 35 тисяч росіян

Якщо поглянути на останні статистичні дані, то з середини 2022 року натепер до Аргентини прибуло близько 35 тисяч росіян. Це доволі великий показник.

При цьому, варто брати до уваги, що близько 10 тисяч із них - це жінки, які прагнуть народжувати дітей в Аргентині для того, щоб потім батьки також могли отримати аргентинське громадянство. До росіян, я б не сказав, що прихильне чи лояльне ставлення. До них уже стримано-насторожене ставлення з боку аргентинського суспільства. Більшість росіян так чи інакше асоціюються з країною-агресором. Звісно ж, є категорія аргентинців, які з певним співчуттям ставляться до деяких росіян, які, як вони вважають, були вимушені втікати від переслідувань кремлівського режиму.

Серед 35 тисяч росіян, які сюди прибули, впевнений, що є представники російських спецслужб, які намагаються краще закріпитися на аргентинській території

Але ж тут треба чітко усвідомлювати, хто є хто. Тому що серед цих 35 тисяч росіян, які сюди прибули, впевнений, є представники і російських спецслужб, які намагаються краще закріпитися на аргентинській території і зміцнити свої позиції в Латинській Америці...

Більшість із них є доволі фінансово забезпеченими, вони не працюють, живуть у доволі комфортних умовах, переважна більшість із них не володіє іспанською мовою.

Росіяни, що прибули, якихось пільг для себе не мають. Але вони користуються можливостями, які можуть отримати від аргентинської системи. Наприклад, я згадував про жінок, що приїжджають сюди народжувати. Вони можуть скористатися певними можливостями аргентинської системи охорони здоровʼя. І така кількість людей, що потребує медичного обслуговування, стає доволі високою. Стало очевидним уже певне навантаження на аргентинську систему охорони здоровʼя.

Жінка тримає табличку з обличчям президента Росії Володимира Путіна та словом "геноцид" під час акції в Буенос-Айресі, Аргентина, неділя, 6 березня 2022 р. ( AP Photo/Натача Писаренко)
Жінка тримає табличку з обличчям президента Росії Володимира Путіна та словом "геноцид" під час акції в Буенос-Айресі, Аргентина, неділя, 6 березня 2022 р. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Більшість росіян на певному етапі звертається із запитом щодо дозволу на проживання. Але почастішали випадки, коли при наданні запиту на продовження перебування в Аргентині представники Росії надають підробні документи. І це, звісно, впливає на ухвалення рішень щодо продовження їхнього перебування в Аргентині.

При цьому я хотів би підкреслити одну характерну рису, яка є помітною. Це російський великодержавний шовінізм, який простежується у їхній поведінці й тут. І цей великодержавний шовінізм не так тут стосується українців... Тут він має інші прояви. Це стосується ставлення до представників Латинської Америки, передусім пересічних аргентинців. Тобто це така зверхність щодо місцевого населення.

Хочу відзначити дуже сприятливе ставлення до українців, які вимушені шукати тимчасовий прихисток в Аргентині

Щодо українських вимушених переселенців, які останнім часом прибули з нашої держави у зв'язку з російською повномасштабною агресією, за нашими даними, їхня кількість невелика - понад 400 осіб. Звісно, на це впливають різні фактори. Передусім це географічна віддаленість України від Аргентини, логістичний аспект. Але я хочу відзначити дуже сприятливе ставлення до українців, які вимушені шукати тимчасовий прихисток в Аргентині, з боку аргентинського уряду, з боку відповідних служб.

Хотів би привернути увагу до ще одного аспекту - гуманітарної допомоги, яка надходить із Аргентини. Донині із березня 2022 року в Україну було відправлено 15 гуманітарних вантажів загальною вагою в понад 130 тонн. Тобто є активна взаємодія з аргентинськими урядовими структурами, з Аргентинською агенцією міжнародного співробітництва і гуманітарної допомоги, українською громадою, єврейською громадою, підприємцями та всіма небайдужими. Фактично зараз Аргентина є лідером серед країн Латинської Америки в наданні гуманітарної допомоги Україні.

Відправлення гуманітарної допомоги для України з Буенос-Айреса.
Відправлення гуманітарної допомоги для України з Буенос-Айреса.

І.Ш.: Нещодавно з'явилася інформація від Державного департаменту США про те, що Росія активізувала свій пропагандистський вплив на країни Латиської Америки. Також Інституту миру США дослідив російський вплив в Латинській Америці. Як Росія використовує інформаційні джерела в Аргентині і чи багато ознак російської пропаганди ви бачите в аргентинських ЗМІ? Чи дійсно іспаномовні версії російських телеканалів, такі як Actualidad RT і Sputnik Mundo популярні в Аргентині?

Ю.К.: Я б не сказав, що російські пропагандистські телеканали мають значну популярність, чи що зріс їхній вплив. Про Аргентину я такого не можу сказати. Дійсно, на жаль, в Аргентині

В Аргентині досі функціонує телеканал Actualidad RT, Russia Today

досі функціонує телеканал Actualidad RT - Russia Today. Хоча ми зі свого боку постійно привертаємо увагу до його діяльності, до продукування ним антиукраїнських, антидемократичних фейків. Але поки що цей канал існує. Я не скажу, що він популярний. Передусім представники аргентинського суспільства отримують інформацію з власних ЗМІ...

На жаль, маховик російської пропаганди досі продовжує обертатися, але робимо все можливе, щоб протидіяти діяльності цих російських каналів новин іспанською мовою, привертаючи увагу до їхнього деструктивного і підривного характеру.

У контексті російської пропаганди хотів би також привернути увагу до того, що в Аргентині досить поширені ліві настрої. Тут, до речі, існує Комуністична партія Аргентини, яка заснована в 1918 році. Тут також є структура Лівий фронт - це соціалістична політична партія троцкістського ґатунку. Тож російська дипломатія використовує ці течії для поширення своїх наративів в Аргентині.

Зараз позиції кремлівського режиму суттєво похитнулися в Латинській Америці і вони намагаються знайти спосіб "реанімувати" втрачені позиції.

І.Ш.: У свіжому дослідженні Інституту миру США йдеться саме про значну роль російської послів у пропаганді наративів Кремля в Латинській Америці. Мовляв, вони працюють там по багато років, добре володіють іспанською мовою, мають налагоджені зв'язки та доступ до медіа. Чи спостерігаєте ви такий вплив в Аргентині?

Ю.К.: Я таких послів в Аргентині не зустрічав. Я тут, щоправда, досить нетривалий час працюю, менше року, але такого посла в Аргентині я не бачив. За моєю інформацією, очільник російської дипломатичної місії в Аргентині не зовсім добре володіє іспанською, користується послугами перекладача, що, звісно, значно ускладнює його роботу в питанні комунікації з аргентинськими політиками та представниками ЗМІ. З мого

Вважається моветоном запрошувати представників Росії на дипломатичні чи інші публічні заходи

досвіду, зараз вважається моветоном запрошувати представників Росії на дипломатичні чи інші публічні заходи. На більшості заходів їх не помітно і вони не зовсім бажані відвідувачі... На більшості заходів, у яких я беру участь, більшість наших партнерів, представників демократичного табору, у своїх публічних промовах висловлюють солідарність із Україною.

І.Ш.: Згідно з дослідженнями, населення латиноамериканських країн у переважній більшості дотримується "нейтралітету", виступає "за мир", тобто не бачить необхідності в перемозі України в такому вигляді, якою її бачить Київ. Ви згодні з тим, що пересічні аргентинці схиляються до так званого "нейтрального" бачення миру?

Ю.К.: Усі висловлюють солідарність з українським народом - це першочергова реакція. Далі лунають слова підтримки і захоплення мужністю українського народу у протистоянні російській агресії. І також неодноразово мені доводилося чути слова віри в те, що Україна переможе. І також, щоб війна швидше припинилася. Ми намагаємося пояснювати, що це не розвіється само собою, як туман, і що ми боремося за нашу свободу в першу чергу. Саме ці слова вони розуміють найкраще, бо слово "свобода" для аргентинців - дуже важливе. Слово "свобода" згадується в аргентинському гімні вісім разів. В принципі на рівні суспільства вони розуміють нашу боротьбу. Звісно, є ще багато над чим працювати...

Один із важливих аспектів - це комунікація з громадськістю на найвищому рівні, це дуже важливий шлях впливу. Також важливими є візити аргентинських журналістів до України, які стали регулярними. Це як аргентинські журналісти, які окремо відвідують Україну, так, наприклад, нещодавно в Україні побував аргентинський журналіст, представник телеканалу Canal 26 та видання El Litoral Браян Майєр, так і їхні візити у складі латиноамериканських ЗМІ та їхні зустрічі з найвищим керівництвом, представниками уряду України. Це також дуже впливає на сприйняття аргентинським суспільством подій в Україні.

Це також і виставки, і круглі столи, які ми намагаємося проводити регулярно разом із представниками української громади та країн-партнерів. Хотів би окремо згадати активну позицію української громади. В Аргентині проживає до 500 тисяч вихідців із України та їхніх нащадків. Українська громада займає активну позицію, проводить мітинги на підтримку України...

Важливим шляхом зменшення російського інформаційного впливу в Аргентині було б запровадження і трансляція українського інформаційного телеканалу для іспаномовної аудиторії. Сподіваюся, що нам вдасться реалізувати цю ідею в майбутньому. Перший крок на цьому шляху вже зроблено, запрацював YouTube-канал UATV Español.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Ірина Шинкаренко

    Кар'єру на українському телебаченні розпочала у 2008 р., до Української служби Голосу Америки долучилася у 2022 р. Найбільше люблю розповідати про сильні і добрі вчинки “звичайних” людей.

XS
SM
MD
LG