Спеціальні потреби

З Росії в офшори вивели 1,3 трильйона доларів - експерти


Публікація повної бази даних «панамського досьє», які розкривають міжнародні коорупційні схеми, привертає підвищену увагу до ситуації в Росії. Дослідники відзначають грандіозний обсяг активів виведених з Росії до офшорів та говорять про загрозу, яку несе країні корупція еліт.

Білл Браудер, британський фінансист, що бореться з корупцією в Росії в рамках справи про вбивство Сергія Магнітського, оцінює статок Володимира Путіна в 200 мільярдів доларів. Напередодні публікації Панамських документів Браудер визнав свою помилку в оцінках масштабів корупції в Росії.

«За моїми оцінками, режимом Путіна був вкрадений 1 трильйон доларів. Виявляється, я помилявся. Справжня цифра становить 1,3 трильйона доларів », - написав Браудер в Twitter.

Британська The Guardian публікує дослідження професора Колумбійського університету у Нью-Йорку Джеймса Генрі для проекту Tax Justice Network, яке показало, що до кінця 2014 року з Росії на офшори було виведено 1,3 трильйона доларів. Цифри, які складені на підставі даних міжнародних інститутів, включно з МВФ і ООН, з'явилися слідом за витоками панамських документів про глобальне, системному ухиленні від сплати податків, йдеться в статті.

Всього, згідно з висновками дослідження, із країн із економіками, що зростають було виведено 12 трильйонів доларів

Спеціаліст з міжнародної злочинності, російського війська та правоохоронних структур РФ, професор Університету Нью-Йорка Марк Галеотті у статті «Путінізм скінчиться не вибухом, а ордером» зазначає, що на відміну від Радянського Союзу, де еліти були також корумповані, але їх централізовано забезпечував державний апарат, чиновники сучасної Росії живуть космополітичною.

«Вони багато подорожують, відправляють дітей вчитися на Захід і з радістю споживають глобальні продукти і послуги», - пише експерт.

Російська еліта використовує Захід як свій ощадний рахунок, щоб розмістити під захистом, гарантованим системою верховенства права, свої часто незаконні придбання, відзначає Галеотті.

«Клептократична "система", а не ісламісти чи ліберали, є найсерйознішою загрозою безпеці Росії».

«У Росії кожен надає послуги і вимагає їх, вимагає данини і пропонує її, ніхто не збирається жити на одну зарплату. Саме ця система, - робить висновок Галеотті, - є головною загрозою безпеці сучасної Росії, а не ісламський радикалізм або вільнодумні ліберали».

Професор Університету Майамі в Огайо Карен Давіша, автор книги «Путінська клептократія: хто володіє Росією?», звертає увагу, що у базі даних, опублікованій Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ICIJ) називається ім'я родича російського президента.

«Ігор Путін, двоюрідний брат ВВП (ВК: Володимира Володимировича Путіна, володіє секретними компаніями, розкритими в Панамських документах», - написала Давіша в Twitter.

У зв'язку з цим прикметно, що прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков, реагуючи на оприлюднення бази даних заявив, що Панамські документи - «це поцуплені документи. Напевно, так і треба називати речі своїми іменами», - вважає представник російського президента.

Оглядач Дін Бейн звернув увагу на відмінність в підходах російської влади до оцінки інформації отриманої через Вікілікс і Едварда Сноудена.

«Авторитарний режим, який проводить операції Wikileaks і "Едвард Сноуден" заявляє, що« панамське досьє» - не більше, ніж вкрадені документи», - написав Бейн в мережі Twitter.


Дивіться також: На важкий борг гроші Заходу перетворяться лише якщо влада України їх розкраде - експерт. Відео

На важкий борг гроші Заходу перетворяться лише якщо влада України їх розкраде - експерт. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

XS
SM
MD
LG