Спеціальні потреби

Чи можуть "гіперзвукові" ракети "Кинжал" вплинути на хід війни - аналіз експертів


Російській Міг-31 випусках гіперзвукову ракету "Кинжал". Фото: RU-RTR Russian Television via AP
Російській Міг-31 випусках гіперзвукову ракету "Кинжал". Фото: RU-RTR Russian Television via AP

Російські війська під час обстрілу України минулої ночі використали 6 високоточних ракет «Кинжал», згідно із заявами ЗСУ, а також російського Міноборони.

Як раніше заявляли самі росіяни, з початку російського вторгнення вони тричі використовували ракети цього типу.

Саме ці ракети, як запевняли в Міноборони Росії, вони використовували для обстрілу українських підземних військових складів в Івано-Франківську 18 березня минулого року. Українська сторона не підтверджувала цього.

Як пише видання Defense Post, саме ракета "Кинжал" у вересні минулого року не долетіла до України і впала під час випуску з літака Міг-31 над Росією у м.Ставрополь, за 350 кілометрів від українського кордону.

Соцмедійні оглядачі, аналізуючи фотографії після вибуху, припускали, що ракети не спрацювали через те, що прискорювач або аеродинамічне покриття ракети під час випуску з літака не відокремилося від зброї, а головний двигун не загорівся під час запуску.

Цієї ночі російські "Кинжали" до України долетіли, і жодної з цих ракет українська ППО не збила.

Експерт з питань авіації та оборони Дейвид Гемблінг у статті для видання Forbes «Росія підвищує ставки хвилею гіперзвукових ракетних ударів по Україні» називає ракету «Кинжал» однією з найбільш розрекламованих Путіним видів суперзброї нового покоління, яка була розроблена для протидії новітнім американським ППО.

«Ці гіперзвукові ракети не обов’язково є швидшими за традиційні балістичні ракети, утім, якщо балістичні ракети мають високу передбачувану траекторію польоту, як гарматне ядро, то гіперзвукові здатні маневрувати всередині атмосфери. А це означає, що балістичні ракети можна виявити на великій відстані, і заздалегідь намітити точку перехоплення, тоді як гіперзвукові ракети залишаються на нижчому рівні, дають менше часу для попередження і не слідують передбачуваним шляхом», - аналізує експерт видання «Форбс».

За його словами, в експертному середовищі досі дискутують щодо ефективності ракет «Кинжал», і чи насправді вони є "гіперзвуковими".

Критики вважають, що ці ракети не є справжньою гіперзвуковою зброєю, натомість їх називають «квазібалістичними», пише Гемблінг, вони не є настільки маневреною і високотехнологічною зброєю, як переконує Москва, а радше це «на поспіх зібрана модифікована версія балістичної ракети Іскандер".

Гемблінг додає, що справжніми російськими гіперзвуковими комплексами експерти вважають протикорабельну ракету «Циркон» і рухомий ракетний комплекс «Авангард», обидва досі перебувають у розробці.

"Х-47 Кинжал - це звичайна балістична ракета повітряного базування, яка здатна рухатися на гіперзвуковій швидкості, принаймні в п’ять разів перевищує швидкість звуку. Хоча вона відома як одна з російських видів "супер зброї", "Кинжал" не є новою "гіперзвуковою" зброєю, як зазвичай використовується цей термін, оскільки вона має класичний дизайн, який тягнеться в минуле десятиліттями. Тим не менше, у ній є певні новітні можливості, які становлять серйозний виклик для протиповітряної оборони України", - пише видання Business Insider.

А от експерти проекту з питань оборони Missile Threat при американському Центрі стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) про ракети "Кинжал" пишуть: "Росія, імовірно, розробила унікальну ракету, щоб легше націлюватися на критично важливу європейську інфраструктуру та протидіяти протиракетній обороні США. … (її) швидкість у поєднанні з нестабільною траєкторією польоту ракети та високою маневреністю можуть ускладнити перехоплення".

Погана новина для України, як пишуть міжнародні ЗМІ, що Росія показала здатність запускати "Кинжали", а українські ППО не змогли збити жодної з цих ракет.

В українському уряді покладають надії на американські системи протиповітряної оборони Patriot, які Україна сподівається отримати після квітня цього року.

Втім "чи зможуть Patriots успішно перехоплювати ракети "Кинжал", питання залишається відкритим", - пише Дейвид Гемблінг для видання Forbes. Низка міжнародних ЗМІ називає Україну "випробувальним майданчиком" для багатьох видів міжнародного озброєння.

Російський президент Путін у 2018 році у посланні до Федеральних зборів заявляв, що їхній "Кинжал" може обійти практично будь-яку систему протиракетної оборони. Експерти не готові погодитись чи заперечити цю думку, допоки Patriot чи інша система ППО не випробує цих російських ракет.

У лютому цього року видання Jerusalem Post цитувало слова очільника російського виробника РОСТЕК Сергія Чемезова, що вони, мовляв, збільшили виробництво ракет "Кинжал" та інших видів зброї.

Втім автор статті у Forbes сумнівається, що росіяни можуть завдати значної шкоди на війні в Україні своїми "Кинжалами".

"Попередні пошкодження системи електроенергії [в Україні] були швидко усунені, і здається малоймовірним, що можна використати достатню кількість "Кинжалів", щоб завдати значної шкоди. Крім того, наближається весна: замороження України вже не виглядає життєздатною стратегією», підсумовує Дейвид Гемблінг.

Під час російського обстрілу України вночі на 9 березня, за даними заяви головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, Росія випустила 81 ракету. З них:

28 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555;

20 крилатих ракет морського базування «Калібр»;

6 крилатих ракет повітряного базування Х-22;

6 ракет повітряного базування Х-47 «Кинжал».

8 керованих ракет повітряного базування X-31P/6 X-59

13 керованих ракет наземного базування С-300.

А також 8 дронів-камікадзе Shahed-136/131

За словами головнокомандувача, українські сили серед них збили 34 крилатих ракети, усі 8 керованих ракет повітряного базування та 4 безпілотники.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG