Спеціальні потреби

Мітт Ромні обіцяє зробити США супердержавою, якщо стане президентом


До першого випробування для республіканських кандидатів – кокусу в штаті Айова – залишилось чотири дні. Серед виборців визначилось три фаворити Рон Пол, Ньют Ґінґрич та Мітт Ромні. Останній – колишній губернатор штату Массачусеттс Мітт Ромні, який був кандидатом у президенти і під час минулих виборів, програв номінацію від Республіканської партії Джону Маккейну. Ромні сподівається – те, що йому не вдалося з першого разу, вдасться з другого.

На зустрічі з виборцями у Нью-Гемпширі, у другому після Айови штаті, де пройдуть попередні вибори, Ромні підкреслює свій досвід губернатора та успішного бізнесмена – на противагу політику Бараку Обамі:

«Мене непокоїть, коли президент говорить про те, що Америка потребує трансформації. Немає нічого неправильного з Америкою, що потребує фундаментальної трансформації. Я хочу відновити Америку».

У питаннях зовнішньої політики Ромні вважає, що США поводилися занадто вимогливо щодо Ізраїлю, але не достатньо жорстко – по відношенню до Ірану та Китаю:

«Я вірю, що наступне століття буде століттям Америки. Я вірю, що нашим пріоритетом має бути, аби люди, економіка та військова потужність були настільки сильними, щоб нікому навіть в голову не прийшло кидати нам виклик».

Кампанія Ромні добре зорганізована та профінансована, в чималому ступені з його власних грошей. Кандидат підкреслює свій досвід в управлінні бізнесом, на противагу, серед інших, Ґінґричу, якого він називає політиком-кар’єристом.

Із самого початку Мітт Ромні – один із лідерів, але він ніяк не може стати єдиним лідером виборчих перегонів. Його основна проблема полягає у тому, що значна частина республіканців вважає його недостатньо консервативним.

«Вони не сприймають його. Вони вірять тому, що він говорить, але не вірять, що його переконання є міцними і що вони є консервативними в своїй основі», – каже політолог Джон Форт’є.

Інших відлякує його релігія. Ромні є мормоном. Але незважаючи на усі сумніви, він залишається центральною фігурою республіканських перегонів.

«Мітт Ромні – у вищій категорії. Його вже міцно підтримує приблизно чверть республіканців, і він побудував велику, досвідчену, добре організовану президентську кампанію. Але чи цього буде достатньо для того, аби здобути партійну номінацію, – я не знаю», – зазначає політолог Стюарт Ротенберг.

Враховуючи його організаційні та фінансової потужності, незважаючи на те, чим закінчиться голосування в кількох перших штатах, Ромні залишиться у виборчих перегонах ще надовго.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG