Спеціальні потреби

До перших попередніх виборів на президентських перегонах у США залишилось менше тижня


До президентських виборів у США ще 11 місяців, але перед загальними виборами республіканська партія повинна визначитись з кандидатом, який змагатиметься з нинішнім президентом, демократом Бараком Обамою. За американською виборчою системою, такий кандидат обиратиметься після так званих попередніх виборів чи кокусів, які пройдуть у кожному штаті до кінця червня наступного року. До першого кокусу в штаті Айова залишається лише шість днів.

До кампанії в Айові республіканські кандидати підійшли серйозно. На попередніх виборах тут мають проголосувати понад сто тисяч людей. Лише в перший день після Різдвяних свят Мішель Бакман, Ньют Ґінґріч та Рік Перрі проведуть 17 зустрічей з виборцями. Загалом від республіканської партії свої кандидатури висунули дев’ять претендентів. Однак, за словами аналітиків, боротьба зведеться до змагання між трьома з них.
Кордон став чи не єдиним порятунком для Сирійської опозиції. У таборі біженців на турецькій території, колишній солдат армії Сирії розповів журналістам Голосу Америки, як йому вдалося втекти:

«Я думаю, справжні шанси у перегонах, якщо нічого не зміниться у динаміці вподобань виборців, є у Рона Пола, Міта Ромні та Ньюта Ґінґріча. Але кожен з них має величезні недоліки, помилки минулого, і республіканська партія має сумніви щодо кожного з них», - каже політичний аналітик Метью Дауд.

Ґінґріч, як ніхто інший, має підстави для хвилювання. Адже, у своєму власному штаті – Вірджинії - він навіть не зміг зібрати достатньої кількості підписів, щоб балотуватися на попередніх виборах. Вірджинія дванадцятий найбільший штат у країні. Завоювати прихильність виборців у Вірджинії означає значне покращення шансів кандидата на загальних виборах у листопаді.

«Він не потрапив у виборчі списки на попередніх виборах у Вірджинії. Там змагання будуть щільними і матимуть серйозні наслідки. Така помилка означає, що його виборчий штат працює неефективно, вони були не готові до цього», - застерігає політичний аналітик Джеймс Карвіл.

Натомість у своїх останніх виступах, Ґінґріч зосередився на критиці своїх опонентів. Так, він розкритикував Рона Пола за те, що останній у 80-их та 90-их роках розсилав виборцям листи з расистськими, анти – семітськими та анти-гомосексуальними заявами.
«Ці речі насправді жахливі. І він про це не знав? Не мав про це інформації і стверджує що готовий бути президентом?» - критикує він свого опонента.

Пол стверджує, що не завжди знав про зміст листів, оскільки їх як правило готував персонал його штабу. Однак, зняте у 1995 році викладене на Ютюб відео інтерв‘ю з ним доводить протилежне. На відео, політик називає ці листи щоденником виживання від Рона Пола, який виходитиме щомісяця.

Попри критику, яка лунає на його адресу, конгресмен Рон Пол має і завзятих прихильників, яким подобається його прямолінійність. Ця риса і може стати вирішальною для виборців в Айові.

Третій лідер серед республіканських кандидатів в Айові - Міт Ромні. Він наголошує на своїх успіхах як підприємця.

«Досвід балансування бюджету дуже потрібний у Вашингтоні, і я туди його принесу», - обіцяє він.

У своїх роликах Ромні рекламує свій економічний досвід. Однак, республіканці нарікають, що він не достатньо консервативний з багатьох важливих питаннях. Поки що, однозначного фаворита мешканці Айови не мають, втім, у них залишилось ще майже тиждень, щоб зробити свій вибір, і кандидати спробують зробити все, щоб схилити їх на свою сторону.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG