Спеціальні потреби

Людиноподібний робот полегшує роботу астронавтів у космосі


Завдяки досягненням вчених, речі, які свого часу вважалися науковою фантастикою, стають реальністю. На борту міжнародної космічної станції пройшли перші успішні випробовування людиноподібного робота.

Робонавт-2 поки що може виконувати лише найпростіші завдання. Однак, інженери НАСА мріють про виходи робонавта у відкритий космос, виконання рутинної та небезпечної роботи замість астронавтів. Це Робонавт-2 – перший людиноподібний робот, який перебуває на борту міжнародної космічної станції вже рік. Для перевірки справності всіх його сенсорів та систем знадобилось чимало часу. Члени наземної команди та астронавти на МКС ретельно перевірили Робонавта-2 і дуже ним задоволені.

Загалом існує чотири Робонавти. Побачити одного з них у 2011-му році могли відвідувачі музею Авіації та космонавтики у Вашингтоні. Творці Робонавтів моделювали їх, враховуючи моделі поведінки властиві людям.

Робонавт, якого разом створили НАСА та компанія Дженерал Моторс, здатний виконувати завдання самостійно. Ним також можна керувати дистанційно.

«Ви одягаєте шолом, всередині якого два екрани, які відповідають камерам-очам робота. Я бачу те, що бачить робот», – пояснює інженер Майк Гоза.

Робонавт може повторювати рухи інженера. Відповідна інформація надходить до нього із сенсорів у шоломі та рукавичках. Руки Робонавта схожі на людські, тож він може брати предмети так само як це робить людина. Це дуже важливо, бо прилади на борту МКС створювались з розрахунку на людські руки.

Майк Гоза каже, що Робонавт може виконувати небезпечні роботи у відкритому космосі на зовнішній поверхні космічної станції:

«Ми хотіли б, щоб поки астронавти сплять, Робонавти могли вийти у космос, і провести усі підготовчі роботи. Після цього, коли астронавти вийдуть у відкритий космос, зможуть за той же час, виконати більше роботи».

На думку інженерів, Робонавту під силу виконувати регулярну профілактику апаратури і в середині станції. Робонавт це вже не перший робот у космосі. Його попередники – це марсоходи, каже, Валері Ніл куратор експозиції у музеї Авіації та космонавтики:

«Роботи вже давно використовуються у дослідженнях космосу, але раніше вони не були схожі на людей та не поводились подібно до нас. Робонавт тим і особливий, що виглядає та рухається як людина, він як фізично дуже сильна людина».

Ймовірно з часом людиноподібні роботи братимуть активну участь в освоєнні космосу, але на даному етапі НАСА лише вивчає можливості цього прототипу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG