Спеціальні потреби

В американській столиці виставлена на показ найбільша колекція роботів


Колись герої наукової фантастики – роботи, стали невід’ємною складовою сучасного життя. Без них у наші дні не обходиться жодне високотехнологічне виробництво. У Сполучених Штатах завдяки літературі та кіноіндустрії, механізовані істоти також стали частиною культурної традиції. Тож не дивно, що у Національному музеї американської історії зібрано колекцію роботів, яка користується особливою популярністю.

При вході у музй, відвідувачів вітає мабуть найвідоміший у світі робот – герой кінострічки «Зоряні війни». І хоча він лише витвір фантастів, Андроїд заслужено займає місце у Національному музеї, переконує куратор виставки Шарлін Стівенс:

«Роботи мають довгу історію. Ми історичний музей, а вони цікава частина американської історії. Вони задовольняють наш інтерес до високотехнологічної галузі та загалом до винахідництва».

На виставці можна побачити унікальний експонат, прототип сучасного робота, механічна фігура зроблена у Німеччині 450 років тому. Древній майстер ще тоді, говорячи сучасною мовою, запрограмував фігуру монаха виконувати певні рухи.

Поряд робот, який рятує життя американським військовим в Афганістані, розміновуючи вибухові пристрої. Інженери Стенфордського університету, створили робота на ім’я Стенлі, який самостійно керує автомобілем. Винахідники цього робота були відзначені грошовою нагородою розміром у два мільйони доларів.

Шарлін Стівенс зазначає: «Я вирішила залучити Стенлі до виставки, оскільки він представляє поворотний момент в історії розвитку американської техніки. Момент, який можливо визначив напрямок майбутнього автомобілебудування. Стенлі вже зараз впливає на автомашини майбутнього».

Президент каліфорнійської технологічної компанії Брюс Гол привіз на виставку у Вашингтоні кілька електронних сенсорів та засобів визначення перешкод, що були використані на експериментальних автомобілях, якими керують роботи. Він пишається апаратом, який заміняє водія автомашини.

«Тут застосовано 64 лазери, кожен з яких визначає відстань під кутом від двох до мінус 28 градусів на горизонті, та 360 градусів навколо машини. Тож ці лазери дають нам повну картину навколо автомобіля, що дозволяє роботу розумно обирати дорогу», – пояснює Брюс Гол.

Брюс переконаний, що час роботозованих автомашин не за горами: «Ви побачити зміни ще за нашого життя. Ви зможете наказати машині куди поїхати, і вона довезе вас туди».

Беррі Сплетзер, колишній науковець центру розробки роботів при Національній лабораторії «Сандія», привіз на виставку колекцію мініатюрних роботів:

«Вони мають історичне значення. Ось найменший робот у світі. Також маємо робота, який стрибає найвище у світі. Вони всі представляють досягнення технології за останні 10-15 років».

Представлені на виставці роботи знаходять застосування у космічній та медичній галузях, у технологіях безпеки тощо. Куратор Шарлін Стівенс сподівається, що експозиція нагадуватиме відвідувачам про важливу роль науки у щоденному житті сучасної людини – роль, яка стрімко збільшується з кожним днем.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG