Спеціальні потреби

Рада проголосувала за голову Нацбанку; Арбузов – віце-прем’єр-міністр


Спочатку депутати звільнили з посади голови Нацбанку Сергія Арбузова, а потім призначили на його місце Ігоря Соркіна. В четвер двічі не вдалося втілити цей сценарій, що дало привід говорити про певні проблеми у таборі регіоналів – не всі голосували так, як хотів президент Янукович. З голосуванням поспішали, бо Арбузова у кінці грудня було призначено першим віце-прем’єр-міністром, оскільки звільнити його тоді не встигли, то він протягом місяця одночасно займав дві посади.

Опозиція вимагала від Арбузова звіту про виконану роботу і обіцяла, що буде блокувати трибуну, якщо Партія регіонів вирішить ще раз розглянути питання звільнення Арбузова. Але представник президента у парламенті Юрій Мірошниченко сказав, що звіт необов’язковий, і коли у п’ятницю справа дійшла до голосування – все пройшло спокійно. За відповідне рішення проголосувало 237 карток депутатів. Невдовзі після цього 231 картка проголосувала за призначення Ігоря Соркіна на посаду голови Нацбанку.

Арбузова і Соркіна називають людьми наближеними до «сім’ї» президента. Янукович сам вніс кандидатуру Соркіна, а раніше 24 грудня своїм указом призначив Арбузова першим віце-прем’єр міністром. Утім, те, що голосування не пройшло гладко, навіть хоча все було вирішено на Банковій, змушує політологів говорити, що не всім з табору регіоналів подобається, як швидко «сім’я» Януковича забирає під свій контроль державні установи.

«Хоча ми можемо говорити, що позиції «сім’ї» зміцнюються, вони зміцнюються тільки в окремих напрямках. Все-таки українська система еліт більш різноманітна, є й інші групи великого олігархічного бізнесу, які також не задоволені тим, що «сім’я» перебирає на себе контроль», – сказав Голосу Америки політолог Вадим Карасьов.

Провал був знаком попередження, або, як припустив у коментарі Голосу Америки політолог Михайло Погребинський, це просто перехідні організаційні проблеми, і президент безспірно має всі можливості впливати, щоб його рішення виконувалися.

Деякі політологи припускають, що за звільнення Арбузова спочатку не голосували наближені до старих олігархічних груп, бо вони незадоволені концентрацією влади в руках «сім’ї». Проте, Погребинський вважає що і старші олігархічні клани, наприклад Ріната Ахметова, не менше наближені до президента, ніж Арбузов.

«Жодна група впливу не має можливості відмовити президенту, очевидно, що рішення стосовно Арбузова вже було прийняте – те, що вони не одразу по ньому проголосували – це організаційні питання», – сказав Погребинський. «Партія регіонів має контрольний пакет більшості у парламенті, і він дисципліновано виконує рішення, що приймаються в кабінеті президента».

Розподіл впливу та загострення відчуттів у незадоволених може похитнути роботу парламенту, припускає Карасьов. Два - три дні на тиждень і будуть розходитися, тому тут виникає логічне питання, на скільки ефективною буде законотворча робота такого органу влади.
Партія регіонів має контрольний пакет більшості у парламенті, і він дисципліновано виконує рішення, що приймаються в кабінеті президента.
Михайло Погребинський

Від того, як у першу чергу президент зможе справитися з економічними та соціальними викликами, буде залежати чи «сім’я» зміцнить свій вплив, чи навпаки. Політологи вказують на представників великого бізнесу як перших, хто почне чинити супротив «сім’ї» Януковича, якщо їх апетити вийдуть за рамки. Економічні проблеми всередині країни будуть ще одним зупиняючим фактором, і президент може почати втрачати контроль.

«Якщо Янукович не знайде бажаного компромісу з росіянами по ціні на газ, домовленостям по Митному союзу і асоціації з європейцями, це призведе до негативних наслідків соціально-економічного характеру, коли втратиться керованість, яка сьогодні є», – сказав Погребинський.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG