Спеціальні потреби

«Репортери без кордонів»: Україна пережила рік сплеску агресій щодо журналістів


Брюссель – Минулий 2012 рік був одним із найтрагічніших для світової преси. Міжнародна федерація журналістів опублікувала звіт, згідно з яким 120 репортерів загинули протягом року, виконуючи свої професійні обов’язки. Українська преса, хоч і не була позначена смертельними випадками, однак, зазнала справжнього сплеску агресій та насильства, констатують фахівці організації «Репортери без кордонів».

Йоган Бір, голова східноєвропейського бюро організації «Репортери без кордонів», у розмові з Радіо Свобода зазначив, що українські журналісти упродовж 2012 року зазнали рекордної кількості фізичних розправ та агресивних нападів за останнє десятиріччя.
Вісімдесят випадків агресій щодо журналістів ми зареєстрували в Україні
Йоган Бір

«Вісімдесят випадків агресій щодо журналістів ми зареєстрували в Україні минулого року. І найбільше непокоїть загальна безкарність, що супроводжує ці випадки. Частина з них була вчинена органами правопорядку або охоронцями тих чи інших приватних охоронних агентств», – наголошує Йоган Бір.

Представник «Репортерів без кордонів» також додав, що, на жаль, «статті карного кодексу, які стосуються нападів на журналістів, дуже рідко застосовуються. Це заохочує нові напади».

Смертельний рік для журналістів світу

Загалом у світі за останні 12 місяців сталася надзвичайно велика кількість смертей серед представників преси. Найвищу сходинку цього трагічного рейтингу посідає Сирія: там під час виконання своїх професійних обов’язків загинуло 36 журналістів. Однак статистику доповнюють не лише вбивства й фізичні розправи над репортерами у гарячих точках планети.

«Велика частина жертв з-поміж наших колег – це репортери, що працюють у регіонах, спільнотах чи окремих країнах. Нерідко вони зазнають нападів та насилля в мирний час», – заявив одній із європейських радіостанцій відповідальний за права людини при Міжнародній федерації журналістів Ернест Саґаґа.

Серед країн, де зафіксовано найбільше розправ над представниками преси, значаться Сомалі, Мексика та Пакистан. Філіппіни й Ірак також у числі найнебезпечніших держав для журналістів.

Повертаючись до ситуації в Україні, представник «Репортерів без кордонів» Йоган Бір зауважив, що його організація занепокоєна зростанням насилля щодо журналістів в Україні».
Ми є свідками погіршення всіх сторін свободи преси в Україні
Йоган Бір

«Цьогорічний сплеск агресії – це лише один із симптомів. Загалом, останні два роки ситуація зі свободою преси там дуже погіршилася. У деяких виданнях знову з’явилася самоцензура. Триває процес припинення діяльності деяких засобів масової інформації у регіонах. Ми є свідками погіршення всіх сторін свободи преси в Україні», – констатує представник міжнародної правозахисної організації.

Передрук з "Радіо Свобода"

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG