Спеціальні потреби

«Путін - це Наполеон Сибіру» - конгресмен Тед Поу


Конгресмен Тед Поу
Конгресмен Тед Поу
Росія, можливо, не дотримується Конвенції про біологічну зброю, але у США доказів цього немає. Результат - зростаюче занепокоєння серед фахівців і політиків з приводу стану запасів російської біозброї. У середу про свої побоювання в Конгресі США говорили вчені, знайомі з проблемою, і члени підкомітету в справах Європи та Євразії Комітету Палати представників з міжнародних відносин.

На слуханнях, організованих з ініціативи законодавців, конгресмен Дейна Рорабакер навів статистичні дані, згідно з якими США витратили більше 2 мільярдів доларів на забезпечення безпеки запасів біологічної зброї в країнах колишнього СРСР. Росію Рорабакер навів як приклад країни, яка не стала успішним учасником програми біологічного роззброєння. Він зазначив, що в 1992 році президент Єльцин визнав існування прихованої програми біозброї в Росії - програми, що втілювалася в життя в обхід міжнародних домовленостей.

Колега Рорабакера конгресмен Білл Кітінґ зазначив, що через відмов Росії надавати доступ в місця зберігання та колишньої розробки біозброї, існують побоювання і невпевненість з приводу того, що ж сталося з російською програмою біозброї і її запасами в країні.

«Путін нещодавно зробив заяву, в якій говорив про своє розпорядження Міністерству оборони приготуватися до «викликів майбутнього», - нагадав Кітінґ. «На мою думку, - продовжував він, - у нас є підстави вважати, що російські вчені зараз продовжують дослідження в цій ділянці».

Те, що трапилося в Грузії та Україні стало ще одним болючим доказом того, що у пана Путіна залишилися цінності та принципи, які дозволили йому зробити кар'єру в КДБ»
Те, що трапилося в Грузії та Україні стало ще одним болючим доказом того, що у пана Путіна залишилися цінності та принципи, які дозволили йому зробити кар'єру в КДБ
Крістофер Дейвіс


Це припущення законодавця вважає обґрунтованим старший співробітник Центру дослідження міжнародних відносин і безпеки Мілтон Лейтенберґ. Продовжуючи цитувати російського лідера, Лейтенберґ звернув увагу на вказівку, дану російським президентом розвивати озброєння «на основі нових фізичних принципів - радіоактивні, геофізичні, хвильові і генетичні».

«Генетичне зброя - це саме те, що заборонено в Конвенції про біологічну зброю», - підкреслює Лейтенберґ.

«Ми маємо справу з лідером країни, якому ми не можемо довіряти ні в чому. Сьогодні Росією управляє добре навчений співробітник КДБ, - констатував у ході слухань конгресмен Тед Поу. - Путін - це Наполеон Сибіру ... Я не вірю, що він закінчив свою агресію ... Після вторгнення в Україну ми ні в чому не можемо йому довіряти».

«Росія сьогодні - це не Радянський Союз, але й не відкрите, демократичне суспільство, яким ми хотіли її побачити, на яке, ймовірно наївно, сподівалися в 90х. Те, що трапилося в Грузії та Україні стало ще одним болючим доказом того, що у пана Путіна залишилися цінності та принципи, які дозволили йому зробити кар'єру в КДБ», - підкреслює Крістофер Дейвіс, який протягом останніх 35 років займається вивченням хімічної, біологічної та ядерної зброї.

Можливість розробки в Росії біологічної зброї Дейвіс називає «слоном в кімнаті», якого Захід ігнорував протягом 18 років.

«Це проблема не нова, - каже професор Дейвіс. - Новий її контекст - нова путінська Росія».

Аналітик відзначає, що Росія визнала наявність у неї величезної програми з досліджень, розвитку, випробувань, виробництва, зберігання і застосування ядерної зброї і дала обіцянку її усунути. Проте, цього не відбулося.

«Пан Путін ніколи не відмовиться від такої ключової військової і дипломатичної карти», - вважає Крістофер Дейвіс.

Учасники слухань на Капітолійському пагорбі висловили погляд, що можливість здійснення перевірки та інспекції програм з розробки та досліджень, яка повністю відсутня сьогодні, могла б стати першим кроком до послаблення напруженості, що існує між США і Росією в сфері біозброї.

«Ця дискусія приверне величезну увагу до проблеми, яку, як ми бачимо, необхідно вирішувати негайно», - заявив Дейна Рорабакер, завершуючи слухання.
XS
SM
MD
LG