Спеціальні потреби

Переробка нафти в Росії впала до 11-місячного мінімуму через атаки українських дронів - Bloomberg


Пожежа на нафтобазі після атаки безпілотника в Клинцях Брянської області на заході Росії 19 січня 2024 року. (Фото: Роздатковий матеріал МНС РОСІЇ / AFP)
Пожежа на нафтобазі після атаки безпілотника в Клинцях Брянської області на заході Росії 19 січня 2024 року. (Фото: Роздатковий матеріал МНС РОСІЇ / AFP)

Тижневе перероблення нафти в Росії досягло майже 11-місячного мінімуму через повені та уповільнення ремонту на заводах, які постраждали від атак українських безпілотників. Про це повідомило видання Bloomberg у понеділок, 22 квітня.

Джерело, знайоме з даними цієї галузі, повідомило Bloomberg, що з 11 по 17 квітня Росія переробляла 5,22 мільйона барелів нафти на день. Це приблизно на 0,2% - або на 10 000 барелів на день - менше середнього показника за попередні сім днів.

Також, за інформацією видання, протягом квітня перероблення на російських НПЗ становило в середньому приблизно 5,23 млн барелів на добу. Це є фактично найнижчим рівнем перероблення з травня минулого року.

Україна останніми тижнями завдала ударів безпілотниками далекого радіусу дії по восьми російських регіонах, зокрема спричинивши пожежу на складах палива та вразивши три електропідстанції під час атаки вранці в суботу, 20 квітня, повідомило Reuters неназване джерело в українській розвідці.

Раніше посадовці американського уряду заявляли, що не підтримують українські атаки по російських НПЗ.

“Проблема нападу на критичну інфраструктуру полягає в тому, що коли це цивільні цілі, у нас це викликає занепокоєння, тому що Україна дотримується найвищих стандартів слідування законам збройних конфліктів, і це один з елементів європейської демократії”, - заявила 10 квітня помічниця міністра оборони США Селест Волландер, даючи свідчення у Палаті представників Конгресу США. Вона повідомила, що США озвучували такі занепокоєння Україні напряму.

Представниця Пентагону на слуханнях у Конгресі додала, що США не вважають, що українські удари по нафтопереробній інфраструктурі Росії впливають на здатність Кремля вести війну. За її словами, росіяни здатні швидко залагоджувати пошкодження, завдані безпілотниками.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що США не схвалюють ударів України безпосередньо на території Росії.

“Наш погляд і політика з першого дня, що стосується України, полягала в тому, щоб робити все можливе, щоб допомогти Україні захиститися від цієї російської агресії. При цьому ми не підтримували й не уможливлювали завдання Україною ударів за межами її території”, - сказав він під час візиту до Франції 2 квітня.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG