Спеціальні потреби

Палата представників США ухвалила допомогу Україні на понад 60 мільярдів доларів


Спікер Палати представників США Майк Джонсон виступає перед пресою після того, як Палата представників ухвалила великий пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, а також проголосувала за заборону TikTok. Капітолій США у Вашингтоні, округ Колумбія, 20 квітня 2024 року.
Спікер Палати представників США Майк Джонсон виступає перед пресою після того, як Палата представників ухвалила великий пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, а також проголосувала за заборону TikTok. Капітолій США у Вашингтоні, округ Колумбія, 20 квітня 2024 року.

Палата представників США ухвалила Закон про додаткові асигнування на безпеку України у розмірі 60,8 мільярда доларів.

311 конгресменів проголосували "за", 112 - "проти".

Під час голосування конгресмени аплодували та розмахували українськими прапорами, після чого спікер Палати представників Майк Джонсон закликав колег сховати жовто-сині стяги, нагадавши законодавцям, що на сесії не дозволено демонструвати прапори іноземних держав.

Один із законопроєктів, які були винесені на голосування у палаті представників, передбачає виділення майже 61 мільярда доларів на допомогу Україні та іншим країнам регіону у боротьбі з російською агресією, загальна сума закордонної допомоги – понад 95 мільярдів доларів.

Із загальної суми на 60,8 млрд доларів допомоги для України близько 23 мільярдів доларів буде використано для поповнення американської зброї, запасів і об'єктів, а понад 11 мільярдів доларів підуть на фінансування поточних військових операцій США в регіоні.

Майже 14 мільярдів доларів, які включені в законопроєкт, допоможуть Україні придбати передові системи озброєнь та інше оборонне обладнання.

Палата представників також пропонує надати Україні далекобійні установки ATACMS, за згоди Білого дому.

"Це найбільша сума коштів, яку США коли-небудь надавали Україні, ця сума має бути використана на деякі довготермінові програми, але переважна частина коштів у цьому законопроєкті – це бюджет цього року. Це відбувалося у найбільш драматичний спосіб, який можна було собі уявити щодо виділення допомоги", - сказала кореспондентка Української служби Голосу Америки, яка цього дня працює у Палаті представників США.

Далі цей законопроєкт має проголосувати Сенат і підписати президент США. Вранці 20-го квітня лідер більшості у Сенаті Чак Шумер заявляв, що сенатори планують голосувати за цей законопроєкт у вівторок наступного тижня.

На початку тижня президент США Джо Байден підтримав законопроєкт, який поставив на голосування спікер Палати представників Майк Джонсон, і закликав Сенат також ухвалити його, щоб він міг його чимшвидше підписати і закон набув чинності.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що
"вдячний Палаті представників Конгресу США, обом партіям і особисто спікеру Майку Джонсону за рішення, яке зберігає правильний хід історії".

"Демократія та свобода завжди матимуть значення у світі й ніколи не зазнають поразки, доки Америка допомагатиме їх захищати. Життєво важливий законопроєкт про допомогу США, ухвалений сьогодні Палатою представників, допоможе запобігти розповзанню війни, збереже тисячі й тисячі життів і зробить обидва наші народи сильнішими", – написав Зеленський у своєму твіті.

"Справедливий мир і безпека можуть бути досягнуті лише завдяки силі. Ми сподіваємося, що законопроєкти будуть підтримані в Сенаті та направлені на розгляд Президенту Байдену. Дякую, Америко!" – наголосив президент Зеленський.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG