Спеціальні потреби

Тепер українці не мусять заощаджувати набої. Пентагон оголосив "найбільший обсяг безпекової допомоги"


Міністр оборони Ллойд Остін nf голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун на брифінгу в Пентагоні, Вашингтон, 26 квітня 2024 р. (AP Photo/Kevin Wolf)
Міністр оборони Ллойд Остін nf голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун на брифінгу в Пентагоні, Вашингтон, 26 квітня 2024 р. (AP Photo/Kevin Wolf)

Сполучені Штати оголосили про надання Україні довгострокової військової допомоги на суму 6 мільярдів доларів, найбільшого пакета допомоги за весь час російського вторгнення. Про це на брифінгу за підсумками наради зі союзниками заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Контактна група з оборони України, відомою як «Рамштайн» на своєму 21-му засіданні, яке відбулося в режимі онлайн 26 квітня, узгодила наступний пакет допомоги, що включив найбільш потрібні Україні види зброї та боєприпасів.

"Це найбільший обсяг безпекової допомоги, щодо якого ми сьогодні взяли зобов'язання. Він включатиме критично важливі перехоплювачі для українських систем протиповітряної оборони Patriot і NASAMS, більше систем протидії безпілотникам і допоміжне обладнання, значну кількість артилерійських боєприпасів і боєприпасів повітря-земля, а також технічне обслуговування та підтримку", – сказав Остін.

Міністр оборони США зазначив, що Контактна група з оборони України під час засідання 26 квітня зосередилася на тому, щоб посилити систему протиповітряної оборони, а також на допомозі Україні "просунутися до створення потужної, ефективної та самодостатньої оборонної промисловості."

Коментуючи терміни надходження цієї допомоги до України, Остін зазначив, що це залежить від типу озброєння та часу, необхідного для його виготовлення:

"Деякі системи мають набагато довший час виготовлення, як і деякі боєприпаси. Тож, це відрізняється. Можу запевнити, що ми будемо рухатися так швидко, як тільки зможемо, щоб надати їм можливості настільки швидко, як тільки може виготовити промисловість", – сказав Остін.

Повний перелік оголошеної допомоги опублікували на сайті Міністерства оборони США.

Крім додаткових боєприпасів для систем Patriot та NASAMS, допомога включає, зокрема,

- обладнання для інтеграції пускових установок, ракет і радарів із системами протиповітряної оборони України;

- обладнання та системи для протидії БПЛА;

- боєприпаси для реактивних систем з лазерним наведенням;

- багатофункціональні радари;

- протиартилерійські радари;

- високоточні авіаційні боєприпаси;

- артилерійські снаряди калібру 155 мм і 152 мм;

- БПЛА Switchblade і Puma;

- тактичні автомобілі для буксирування озброєння та техніки;

- підривні боєприпаси;

- стрілецьку зброю та додаткові боєприпаси до неї;

- допоміжні засоби та підтримку для тренувань, технічного обслуговування та забезпечення діяльності; компоненти для підтримки українського виробництва дронів.

Як раніше повідомляв Голос Америки, йдеться про замовлення нового озброєння для України в американських виробників відповідно до ініціативи USAI (Ukraine Security Assistance Initiative).

Це замовлення допоможе українським силам у довготривалій перспективі, і, як припускало видання Politico, ця зброя не потрапить до України іще принаймні кілька років.

США та НАТО шукають для України установки Partiot, інші перехоплювачі

Водночас, коментуючи заклик президента України Володимира Зеленського про термінову потребу України в більшій кількості систем протиповітряної оборони Patriot, Остін заявив, що США продовжують "дуже серйозно над цим працювати".

"Усі країни, які мають Patriot, безумовно, цінують цю спроможність. Але я думаю, що в майбутньому ми, сподіваюся, зможемо у співпраці із кількома країнами забезпечити додаткову систему Patriot. Можливо, ви помітили, що останні кілька днів я спілкувався віч-на-віч з деякими своїми європейськими колегами, аби обговорити це та інші питання. Ми продовжимо над цим працювати, доки не отримаємо необхідні спроможності", – зауважив Остін.

При цьому він додав, що українцям потрібні не лише Patriot, а й інші типи систем і перехоплювачів.

Я б застеріг нас усіх від того, щоб робити Patriot панацеєю

"Тому я б застеріг нас усіх від того, щоб робити Patriot панацеєю. Я б сказав, що має бути інтегрована протиповітряна і протиракетна оборона, як ми багато разів говорили раніше, яка справді переломить ситуацію", – зазначив міністр оборони США.

Він зауважив, що попри те, що США докладають зусиль, щоб "отримати і доставити до українців трохи швидше" інші засоби, які їм необхідні, робота щодо Patriot триває.

"Ви знаєте, що Єнс Столтенберг спілкувався з усіма міністрами оборони щодо цього ж питання тиждень тому. На додаток до роботи, яку я виконую зі своїми колегами, ми будемо продовжувати наголошувати на тому, що ми змушені просити країни взяти на себе трохи більший ризик, щоби ми змогли зробити те, що потрібно Україні", – сказав Остін.

Остін про ATACMS

Також він прокоментував зміну рішення США щодо надання Україні далекобійних ракет ATACMS. Він зазначив, що насамперед його непокоїла здатність Сполучених Штатів захистити себе, а також підтримати власні спроможності.

"За два роки речі змінюються. Створюється більше боєприпасів... тож ми перебуваємо в хорошому становищі. Ми залишимося в хорошому становищі. І я думаю, що потенціал, який матиме Україна, - це хороший потенціал. Тож, їм вирішувати, як і коли їх використовувати, і ми сподіваємося, що вони створять досить гарний ефект," - сказав Остін.

Тепер українцям не обов’язково економити, бо вони знають, що будуть надходити додаткові пакети завдяки додатковому фінансуванню
Чарльз Браун

При цьому голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун за підсумками засідання Контактної групи у форматі Рамштайн наголосив, що "битва в Україні – це не просто віддалена боротьба", а йдеться про те, щоб "запобігти ширшому конфлікту, який потенційно може глибше втягнути інших у тривалі збройні протистояння".

Він зазначив, що додаткове фінансування, ухвалене Конгресом, здатне "допомогти формувати майбутнє".

"Ви запитуєте про те, яким тривалим буде його ефект. Я думаю, що є певний ефект у найближчій перспективі, тому що тепер українцям не обов’язково економити те, що вони мають, бо вони знають, що з цього пакету надходять певні речі, і будуть надходити додаткові пакети завдяки додатковому фінансуванню, яке надає їм більше гнучкості та можливостей для виконання", – сказав Браун.

Як повідомляв Голос Америки, відкриваючи зустріч Контактної групи з оборони України 26 квітня, міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що "цього року в Україну почне прибувати понад ескадрилья наданих безоплатно [винищувачів] F-16, а також пілоти та інженери, які були підготовлені членами цієї Контактної групи".

Він також нагадав, що Контактна група, яка провела своє 21-ше засідання, вперше зібралася два роки тому і "за два роки члени групи пообіцяли надати понад 70 систем протиповітряної оборони середньої та великої дальності разом із тисячами ракет. Ми надали понад 3000 одиниць бронетехніки, у тому числі понад 800 основних бойових танків. Ми передали Україні десятки тисяч протитанкових ракет".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG