Спеціальні потреби

В ОБСЄ хочуть, щоб Україна внесла зміни до Конституції та кримінального законодавства


У регіоні ОБСЄ не повинно бути політичних в’язнів. Про це йдеться у проекті резолюції по Україні. У 2013-му році Україна має головувати в ОБСЄ

Під час щорічної сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка проходить у Монако 5 - 9 липня депутати обговорили ситуацію в Україні та питання політв’язнів.
Країна, яка головує у ОБСЄ, несе особливу відповідальність, оскільки повинна подавати гідний приклад у справі виконання цих обов'язків
Маттео Мекаччі, представник Італії ПА ОБСЄ.

Як відомо, 4-го липня, делегація ПА ОБСЄ на чолі із голландським християнським демократом Коскуном Корузом, відвідала Україну. Зокрема, Коскун Коруз протягом двох годин спілкувався із екс-прем’єркою Юлією Тимошенко у харківській лікарні.

Виступаючи перед комітетом Парламентської асамблеї ОБСЄ по демократії, правам людини та гуманітарним питанням, Коскун Коруз зазначив, що дозвіл пенітенціарної служби на зустріч може свідчити про готовність влади вести діалог із ОБСЄ.

«Я маю позитивні відчуття щодо нового Кримінально-процесуального кодексу, але досі маю занепокоєння щодо справи Тимошенко. У цій справі необхідна прозорість», - заявив Коруз, який є одним із авторів резолюції по Україні.
Інший автор документу по Україні, представник Італії Маттео Мекаччі заявив, що в регіоні ОБСЄ не повинно бути політичних в’язнів.

«ОБСЄ закликає Україну гарантувати функціональність, незалежність та прозорість судових органів шляхом виконання обов’язків перед ОБСЄ. Зокрема, відносно ефективного права на справедливий суд та дотримання принципу рівності сторін при розгляді кримінальних справ», - йдеться у проекті майбутньої резолюції.
Також у документі зазначається, що Україна повинна вирішити всі проблемні питання щодо стану прав людини та демократії до початку свого головування у ОБСЄ в 2013 році.

Мова йде про необхідність внести зміни Конституції та кримінального законодавства. Йдеться, зокрема, про перегляд статей 364 та 365 Кримінального кодексу України у відповідності до стандартів Ради Європи. Також ОБСЄ говорить про реформування української прокуратури шляхом передачі надлишкових повноважень іншим структурам.

Окремим пунктом у резолюції зазначено про необхідність забезпечення медичної допомоги колишнім високопосадовцям, які зараз знаходяться у тюрмі – Юлії Тимошенко, Юрію Луценку та Валерію Іващенку.

За проект резолюції будуть голосувати більш ніж 250 парламентаріїв з 54 країн під час щорічної сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ у Монако.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG