Спеціальні потреби

Як на українських політиків впливає міжнародний тиск?


Американський сенатор від Республіканської партії Джон Маккейн
Американський сенатор від Республіканської партії Джон Маккейн

Влада почне зважати на заклики міжнародної спільноти до демократії тільки тоді, коли вони перетворяться на реальні санкції проти українських чиновників.

Демократичні перетворення в країні можуть відбутися за двох умов, які в жодному разі не суперечать одна одній: або світова спільнота вдасться до заходів, які відіб’ються на особистих інтересах представників влади, або ж український народ розпочне тиск зсередини.

«У нас влада іде на демократичний діалог лише під тиском чи то Заходу, чи то своїх громадян, бо вона по своїй натурі абсолютно недемократична. Цілком очевидно, що її мрія – це впровадження режиму аналогічного до російського», – сказала Голосу Америки директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

Міжнародний тиск, який зараз чиниться на українську владу, має свої позитивні результати, переконані експерти, адже все могло бути навіть гірше, ніж є сьогодні. Перебуваючи під зовнішнім тиском, влада змушена робити хоч якісь мінімальні кроки, щоб дотримуватися прав людини.

«Якби не було цього тиску, я переконаний, влада б вдалася до гіршого сценарію поводження з опозиціонерами, а також з дотриманням свободи слова в країні загалом», - сказав Голосу Америки директор Міжнародного інституту демократії (Україна) Сергій Таран. «Від початку перебування Януковича при владі ми побачили намагання влади притиснути представників певних середовищ, зокрема журналістів та істориків. Якби не було цього зовнішнього тиску, влада відчувала б ще менше відповідальності, і ситуація була б ще гіршою».

Зростає список високопосадовців з Європи, які заявили про те, що не будуть відвідувати Україну на знак протесту проти політичних репресій та наступу на демократію. У середу про свої наміри бойкотувати Євро-2012 в Україні заявили ще кілька представників Європарламенту та лідер польської опозиційної партії Ярослав Качинський.

Також у середу пролунали заяви з цього приводу американських високопосадовців. Сенатор від Республіканської партії США Джон Маккейн закликав світову спільноту продовжувати тиснути на владу України, яка провадить вибіркове переслідування політичних опонентів.


Посол Місії США при ОБСЄ Ян Келлі під час свого виступу на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні також закликав український уряд зупинити вибіркове судочинство і звільнити Юлію Тимошенко та інших опозиційних політв’язнів, відновити їх політичні та громадянські права. «Це особливо критично напередодні головування України в ОБСЄ у 2013-му році», – сказав Келлі.

До ще рішучіших кроків задля поширення демократичних принципів в країні запропонував вдатися депутат Бундестагу, речник фракції Християнсько-демократичного союзу з зовнішньої політики Філіп Місфельдер. Він закликав подати на Україну скаргу до Європейського суду з прав людини за порушення Конвенції у справі Юлії Тимошенко. Міжнародна конвенція з прав людини гарантує право на справедливий суд та забороняє тортури і нелюдське ставлення.

Усні попередження – це тільки перші етапи впливу на українську владу, вважають експерти. Наступним кроком стане політична ізоляція, а потім запровадження санкцій проти оточення президента Януковича, як, наприклад обмеження пересування чи закриття доступу до закордонних рахунків.

Загалом, міжнародній спільноті складно визначитися з тим, яку політику вести щодо українського уряду, який фактично ігнорує будь-які запитання.

«Риторика та демарші західних лідерів стають дедалі критичнішими та відвертішим. Це означає, що терпець ЄС та США майже вичерпано. Разом з тим, незрозуміло, що буде, коли терпець увірветься. Українське керівництво не дає зрозумілої міжнародним центрам впливу відповіді: ані позитивної, ані негативної. Це ставить наших західних партнерів у ситуацію, коли важко знаходити якусь притомну розумну політику щодо України», – сказав Голосу Америки президент Фонду якісної політики Михайло Мінаков.

Проте переносити Євро-2012 – не найкращий вихід, вважають експерти. Якщо раніше, дрейфуючи від Росії до ЄС, український уряд виторговував собі певні дивіденди за дотримання демократичних стандартів, то при остаточному розриві стосунків з Європою, Україна не матиме іншого вибору, як зближатися з Росією, і тоді на зміни годі й чекати, переконані експерти.

Щоб покращити ситуацію та попередити санкції, владі достатньо принаймні дати офіційні пояснення того, що насправді відбувається в країні.

«Повинно бути бажання влади приймати якісь кроки, щоб змінити ситуацію, якщо не практичні, то для початку це можуть бути якісь ґрунтовні пояснення того, чому все так відбувається, щось зрозуміле для міжнародної спільноти», – сказала Голосу Америки директор Міжнародної громадської організації «Дім Свободи України» Світлана Франчук.

Утім, як вважають експерти, найефективнішим кроком до змін може стати тиск знизу, коли громадяни України почнуть заявляти про свою незгоду з діями влади.

XS
SM
MD
LG