Спеціальні потреби

ООН: Доступ до продуктів харчування в Україні значно погіршився з початку війни


Архівне фото: навантаження зерна в Ізмаїлі, Україна, березень 2022 року (Photo by Булент Кіліч / AFP)
Архівне фото: навантаження зерна в Ізмаїлі, Україна, березень 2022 року (Photo by Булент Кіліч / AFP)

В ООН відзначили, що з початку війни, в лютому 2022 року, доступ до продуктів харчування в Україні значно погіршився, а "Маріуполь та інші спірні регіони, з активним конфліктом в Донецькій, Харківській та Луганській областях, стали серед найбільш важко доступних територій в країні". Про це йдеться в новому звіті двох організацій ООН, Міжнародної організації продовольства (FAO) та Світової продовольчої програми (WFP).

Укладачі звіту попереджають про ймовірність погіршення доступу до продуктів харчування в Україні. "Протистояння, ймовірно, триватиме в деяких регіонах і вплине на сільськогосподарську діяльність, разом зі збоями в каналах постачання, також наявність продуктів харчування може стати проблемою в Україні та в світі, якщо експортні поставки від інших експортерів не зможуть закрити прогалину", - додається в звіті.

Автори вказують - Україна є основним постачальником продуктів харчування і теперішні перебої з постачанням "підвищують вже і без того високі ціни, що ускладнює доступ до продовольства і може призвести до дефіциту в деяких регіонах".

Україна а також світ можуть зіткнутись із проблемами в забезпеченні продуктами харчування, якщо протистояння триватиме.

"Війна в Україні вже принесла надвичайну шкоду добробуту, каналам постачання, інфраструктурі, а також спричинила забруднення вибуховими речовинами в країні та в регіоні", - йдеться у звіті.

323 мільйони, що на 47 мільйонів більше, ніж торік, потерпатимуть від "сильної продовольчої невизначеності", йдеться в звіті. Найбільше криза заторкне південь Африки.

Серед причин зростання кількості тих, хто потерпає від голоду, в звіті названо зростання цін на продукти харчування та нафту, спричинене зривом поставок з Росії та України, інші збройні конфлікти, нерівномірне відновлення економіки після пандемії, а також - природні катаклізми.

"Цьогорічна продовольча криза стосується недостатнього доступу, - заявив в середу генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. - Криза наступного року може стосуватись нестачі продуктів харчування".

Гутерріш заявив, що російське вторгнення до України повинне припинитись, щоб стримати світові продовольчу, паливну та фінансову кризи, пише англомовна служба Голосу Америки. "Смерті та руйнування мають припинитись, - сказав журналістам посадовець. - Потрібно віднайти політичне рішення у відповідності до міжнародного права та статуту ООН".

Дивіться також: Блінкен: "Є достовірні повідомлення про те, що Росія розкрадає українське зерно, щоб продати його заради власного прибутку"

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG