Спеціальні потреби

ГПУ підготувала сюрприз до приїзду єврокомісара Фюле в Україну


Юлія Тимошенко слухає нові звинувачення, які їй висувають у справі Щербаня, 18 січня 2013 року
Юлія Тимошенко слухає нові звинувачення, які їй висувають у справі Щербаня, 18 січня 2013 року
Генпрокуратура вибрала «вдалий» час для початку слідчих дій у справі вбивства Щербаня. Допит свідка у цій справі призначили саме на той день, коли до Києва прибув з візитом єврокомісар Штефан Фюле – готувати саміт Україна-ЄС.

Демонстрація того, наскільки українська влада дорожить євроінтеграцією, вдалася. Інформацію про київські переговори посланця Європи у стрічці новин затьмарили повідомлення з Харківської лікарні, де утримують ув’язнену опозиціонерку.

Юлія Тимошенко наполягає на своєму праві бути присутньою на допиті свідка. Про це повідомив журналістам у Харкові захисник Сергій Сас.

«Вимагаю припинити порушення моїх прав на захист і вимагаю проводити допити свідків за моєю особистою присутністю у залі судових засідань», – процитував адвокат клопотання підзахисної, офіційно передане до Печерського райсуду Києва.

Брати участь у допитах свідків дистанційно, за допомогою відеоконференції Харків – Київ, як це їй пропонували судді, Тимошенко відмовилась. «Заперечую проти здійснення досудового розслідування, в тому числі допиту свідків, під час якого я буду перебувати дистанційно», – сказано у клопотанні.

Законність права підозрюваного бути особисто присутнім на допитах свідків обстоює й захисник. «Якщо підозрюваний заперечує проти проведення певних слідчих дій шляхом відеоконференції, то такі слідчі дії проводитися не можуть», – наголосив Сас.

Печерський райсуд клопотання задовольнив. Допит свідка у справі вбиства Щербаня, призначений на четвер 7 лютого, перенесли на 13 лютого. При цьому суд ухвалив доправити на процес підозрювану Юлію Тимошенко.

Чи й справді привезуть наступної середи 13 лютого Тимошенко з Харкова у Київ, наразі невідомо. Насправді екс-прем’єрка просила перенести судове засідання не на кілька днів, а на 2-3 тижні, щоб вона мала час підготуватися. Крім того, доправлення в суд може виявитись неможливим за станом здоров’я підозрюваної. Як нагадали захисники Тимошенко, якщо людина перебуває на стаціонарному лікуванні, жодні слідчі дії за її участю проводитись не можуть.
Якраз до приїзду єврокомісара Фюле прокуратура вдалася до дій, які інакше як спробою зриву україно-європейських стосунків не назвеш.
Сергій Таран, політолог

Загадкою залишається і особа свідка. Ім’я людини, яку планують допитати в присутності Тимошенко, вказане у судовому повідомленні, – кажуть пенітенціарники. Однак про кого все-таки йдеться – своїх карт не розкривають.

Між тим ім’я таємничого свідка подій 17-річної давнини вдалося з’ясувати журналу Forbes. Як стало відомо виданню, це якийсь Ігор Мар’їнков, який свого часу проходив свідком у справі вбивства Щербаня (і який у своїх свідченнях на той час про Юлію Тимошенко не згадував). Як пише Forbes, Мар’їнков у суді може заявити, що про отримане від Тимошенко замовлення на вбивство Щербаня йому розповідав його знайомий, нині покійний кримінальний авторитет Олександр Мільченко на прізвисько Матрос. Як нагадує видання, згідно з новим КПК, свідчення з чужих слів приймається як доказ.

А тим часом експерти, коментуючи нові перипетії в справі Тимошенко, вказують на зв’язок між нинішньою активізацією ГПУ і самітом Україна-ЄС, призначеним на 25 лютого. Генпрокуратура неначе навмисно робить усе для того, щоб між Україною та ЄС були найгірші стосунки, – сказав Голосу Америки політолог Сергій Таран.

«Простежується явна закономірність між будь-якими євроінтеграційними кроками України і діяльністю ГПУ. Якраз до приїзду єврокомісара Фюле прокуратура вдалася до дій, які інакше як спробою зриву україно-європейських стосунків не назвеш. Нові обвинувачення, висунуті лідерові опозиції, вже самі по собі вельми сумнівні та перешкоджають інтеграції України в Європейський Союз. Тим більш симптоматично те, що якраз під візити, під зустрічі політичних лідерів України з європейцями прокуратура активізує нападки на опозицію», – зауважив Таран.

Як іронізує експерт, «Очевидно, в Україні з’явилося нове, альтернативне Міністерство закордонних справ – Генпрокуратура. От тільки напрямок зовнішньополітичної діяльності цього відомства лише один – вбік від Європи».
XS
SM
MD
LG