Спеціальні потреби

Торнадо у США був сильнішим за "8 Хіросім" - вчені


Торнадо у США був сильнішим за "8 Хіросім" - вчені
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Торнадо у США був сильнішим за "8 Хіросім" - вчені

Рятувальні роботи в містечку Мор, що у передмісті Оклагома-Сіті, завершуються. Керуючий пошуками Ґері Берд заявив, що він на 98% переконаний, що під завалами вже нікого немає. В місті починають підраховувати збитки та відбудовувати те, що було знищено. З метою переконатися, що до постраждалого району надходить достатньо федеральної допомоги, до Оклагома-Сіті приїхала міністр внутрішньої безпеки Джанет Наполітано.

Місцева влада обіцяє, що містечко Мор, яке вже двічі за останні 15 років постраждало від найпотужніших торнадо, буде відбудовано. За словами губернатора Оклагоми Мері Феллін:
Смерч пройшов майже 30 кілометрів за 45 хвилин, знищуючи усе на своєму шляху
«Посеред трагедії та втрати життів ми також бачимо стійкість, сміливість та силу наших людей. Ми це переживемо, подолаємо, відбудуємося. Ми відновимо нашу силу».

Торнадо залишив багато людей без домівок, включно з мешканцем Мора Крісом Палмером:

«На те, щоб відбудуватися піде час. Таке можна побачити у фільмах, але коли це трапляється з тобою…»

Пошуково-рятувальні роботи тривали цілодобово. Рятувальники зазирнули у кожну шпарину, під кожний камінь. Тричі.

Мешканці Мора витягають з-під уламків те, що колись називалося їхніми домами, вціліле майно.

Одна жінка розповідає, що знайшла своє «майно» під ліжком. Вона щаслива, каже, що фотографії та весільна сукні збереглися.

Після врахування останніх даних щодо швидкості та потужності торнадо, метеорологи змінили його категорію з четвертої на п’яту – найбільшу, яку може досягати торнадо. Смерч пройшов майже 30 кілометрів за 45 хвилин, знищуючи усе на своєму шляху. Вчені говорять, що його потужність перевищувала потужність атомної бомби, скинутої на Хіросіму, щонайменше у 8 разів.
Посеред трагедії та втрати життів ми також бачимо стійкість, сміливість та силу наших людей. Ми це переживемо, подолаємо, відбудуємося. Ми відновимо нашу силу.
Мері Феллін, губернатор Оклагоми

В Оклагомі негайно розгорнулася дискусія, а чи достатньо штат, який переживає чисельні смерчі та інші стихійні лиха, до них готовий. З’ясувалося, що в обох школах, які опинилися на шляху торнадо, не було окремо побудованих бункерів. Але головний інспектор шкіл міста Мор Сюзан Пірс говорить, що запровадження та дотримання належних процедур дії під час торнадо, врятувало чимало життів. Людей попередили принаймні за 15 хвилин перед тим, як вдарив смерч:

«Адміністрація шкіл, працівники, вчителі та учні негайно застосували план дій під час кризи. Ми слідкували за погодою увесь день і коли настав час ховатися, саме це ми і зробили».

Мер містечка Мор заявив телеканалу CNN, що він вимагатиме прийняття закону, який зобов’язуватиме будувати бункери або безпечні кімнати в усіх нових будинках. З’являються і перші підрахунки фінансової шкоди, завданої торнадо. За даними Страхової комісії Оклагоми, вона перевищить один мільярд доларів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG