Спеціальні потреби

Низка країн Євросоюзу підтримала зняття обмежень на ввіз українського збіжжя, а Україна подала позови до СОТ


Обмеження на ввіз українського збіжжя до ЄС збігли 15 вересня 2023 року. (Фото: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo)
Обмеження на ввіз українського збіжжя до ЄС збігли 15 вересня 2023 року. (Фото: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo)

На тлі намірів Польщі, Угорщини та Словаччини запровадити односторонні обмеження на ввіз українського зерна, Україна подала до Світової організації торгівлі вимоги про проведення консультацій щодо обмежень.

"Для нас принципово важливим є довести, що окремі держави-члени не можуть забороняти імпорт українських товарів. Тому ми подаємо проти них позови в СОТ", - заявила міністр економіки України Юлія Свириденко.

Вона висловила сподівання, що країни знімуть обмеження" і нам не доведеться довго зʼясовувати відносини в судах".

Заяви на підтримку того, щоб зняти обмеження звучали і під час сьогоднішньої зустрічі міністрів сільського господарства країн Євросоюзу. Міністри низки країн висловили підтримку рішенню Єврокомісії від 15 вересня не продовжувати обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції та заявили про солідарність з Україною.

Так, Чем Оздемір, міністр сільського господарства Німеччини, якого цитує агентство Reuters, заявив: “Я не знаю законів ЄС, яким би відповідали такі дії, але за виконання угод відповідає Комісія, і я думаю, що вона виконає свою роботу. Позиція комісії дуже чітка, а саме, що ті обмеження не треба було продовжувати, що вони непотрібні і за нашою інформацією ринок спроможний успішно прийняти українське збіжжя…”.

Його колега з Франції, Марк Фесно, додав: “Кожна країна ЄС повинна виконувати угоди, отже не повинно бути жодних односторонніх дій, бо інакше нема єдиного ринку…”.

Після рішення Єврокомісії не продовжувати обмеження, Польща, Угорщина і Словаччина заявили, що, вводячи власні обмеження, вони діють в інтересах своїх економік і задля захисту своїх фермерів від надлишку продукції на ринку. Українська влада соєю чергою заявила, що подасть скаргу до Світової Організації Торгівлі у зв’язку з цим.

Серед інших міністрів країн-членів Євросоюзу, які солідаризувалися з Україною стала Іспанія. Міністр сільського господарства країни, Луїс Планас Пучадес, заявив: “Те, що будь-яка країна - член ЄС, я не оцінюю якусь окрему країну, але, якщо будь-яка вдається до односторонніх дій, обмежуючи доступ до спільного ринку, то це виглядає, як щось поза законом.

…Я б сказав, що інакше це напівсолідарність. Коли нам підходить, то солідарність є, а коли не підходить, то солідарності нема. Мені дуже шкода, бо єдиний, кому це на користь - це Владімір Путін”.

Водночас Роберт Точніґ, міністр сільського господарства Австрії зайняв більш нейтральну позицію, зазначивши: “Єврокомісія повинна забезпечити, щоб діяв єдиний ринок, це завжди була наша головна вимога. Також ми пропонуємо розширити транспортні маршрути, зокрема спроможності європейських портів, щоб українське збіжжя проходило якнайшвидше туди, де воно потрібне, тобто на Близький схід і в Африку”.

Суперечки навколо обмежень на ввіз українського збіжжя до країн Євросоюзу відбуваються на тлі подальших ударів Росії ракетами й безпілотниками по інфраструктурних об’єктах України та продовження блокади українських портів у Чорному морі.

Попри блокаду, 18 вересня п’яте вантажне судно вийшло з порту Одеси й прямує тимчасовим гуманітарним коридором до Босфору, передає мережа CNN. Судно PUMA під прапором Кайманових островів перебувало в порту з 19 лютого 2022 року. У липні цього року Росія вийшла з Чорноморської зернової угоди, яка дозволяла Україні експортувати зерно Чорним морем для потреб країн Африки та Азії, серед інших. Відтоді Росія здійснювала інтенсивні атаки на українську портову інфраструктуру за допомогою ракет і безпілотників, а також обмежувала рух цивільних вантажних суден у Чорному морі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG